V Ostravě proběhla regionální debata

25.10.2019
Euroskop

V Ostravě v kavárně Centrum Pant proběhla 15. 10. 2019 další z našich regionálních debat na téma 15 let České republiky v Evropské unii.

Mezi hlavní panelisty debaty patřil primátor statutárního města Ostravy Tomáš Macura, který dokázal v sále navodit pozitivní atmosféru hned od samého počátku, neboť jako obyvatel Ostravy dokáže porovnat, jak vypadala Ostrava koncem 80. let a jak vypadá nyní. Fakt, že Ostrava je fajne město, zmínil hned v úvodní řeči.

Z města, které se v našich myslích pojí především s těžkým průmyslem a těžbou černého uhlí se stalo normální město pro život, které je schopno konkurovat městům jako je Brno, či Olomouc. Ve své řeči zmínil i fakt, že požadovaná změna, kterou si Ostrava prošla by nebyla možná bez pomoci Evropské unie. Díky fondům, ale i aktivním lidem, kteří byli změně naklonění se Ostrava stala například nejzelenějším městem v České republice.

Ostrava je fajne město

Dalšími panelisty byli Boris Navrátil, odborník na evropskou integraci a Petr Zahradník, člen Evropského hospodářského a sociálního výboru. Oba panelisté dokázali odpovídat na dotazy lidí v sále, jak vnímají budoucnost Evropské unie, ale vlastně i současnou situaci České republiky mezi ostatními členskými státy.

Přestože evropské fondy jsou v Ostravě znát jak říkajíc takřka na každém kroku, panelisté uvedli, že Evropská unie není jen o fondech, ale i o hodnotách, čehož jsou si v Ostravě dobře vědomi. Evropská unie je i o spolupráci na té nejzákladnější úrovni, v tomto případě se sousedním polským regionem a především jsou to hodnoty jako svoboda a demokracie, které se s pojí se zkratkou EU.

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality