Projekt Improv(is)e! podpořený z Erasmus+ očima účastnice

05.02.2020
Euroskop

Přinášíme vám reportáž od Barbory Halířové z projektu Improv(is)e!. Projekt je jedním z řady dalších Erasmus+ Youth projektů, díky kterým se mohou potkat mladí lidé se svými vrstevníky z jiných zemí EU a pracovat spolu na sdílených projektech. Jde tak o nejrůznější semináře, projekty a workshopy v souvislosti se vzdělávacími aktivitami.

Projekt Improv(is)e!, který se konal letos na podzim v Kostelci nad Černými lesy v rámci krátkodobých Erasmus+ Youth projektů, byl pro mě nevšedním 10denním zážitkem. Organizátorům a celému týmu lektorů se společně podařilo vytvořit zábavný a pestrý program s jasným cílem – prohlubovat skrze velké množství zábavných aktivit a her tzv. měkké dovednosti účastníků.

Zastřešujícím tématem projektu a zároveň jeho hlavním cílem bylo hledání řešení a možností prevence vysoké míry nezaměstnanosti mladých Evropanů v zemích, kterých se tato problematika v současné době týká nejvíce. Dle tohoto kritéria byli záměrně účastníci pro projekt vybíráni z následujících zemí: Itálie, Španělsko, Portugalsko, Francie a Česká republika, která zde reprezentovala opačný pól.

Erasmus+ project
Zdroj: Barbora Halířová

Projekt mě zaujal již v upoutávce na webu (FB: „Youth projects CZECH REPUBLIC), kde jsem si přečetla popis s podtitulem: „Jak může divadlo pomáhat v otázkách vysoké míry nezaměstnanosti?“ „Kreativita, flexibilita, pohotovost, rozvoj sociálních dovedností, prohlubování vyjadřovacích schopností v cizím jazyce, kooperace, … Toto vše skrze techniky Improvizačního divadla.“ Znělo to skvěle – nově. Musela jsem jet!

Různorodost 30členné skupiny byla důležitou esencí, která nás účastníky obohatila v různých směrech. Tedy nejenže jsme denně hovořili v šesti různých jazycích, ale i kulturní odlišnosti a jejich sdílení byly bonusem k nezapomenutelnému zážitku, který se nesl v duchu Improvizace (technik improvizačního divadla) a kreativity.

Erasmus+ project
Zdroj : Barbora Halířová

Možnosti, které členské země Evropské unie v současné době nabízí svým rezidentům byly další oblastí, které byla věnována velká míra pozornosti a časového fondu v rámci celého programu. Způsobů, jak být aktivní, vzdělávat se a osobnostně i profesně růst, je mnoho. Důležité je však vědět, kde hledat.

Nástroje a techniky improvizačního divadla jsou výjimečné svojí intenzitou. Dle mého osobního zážitku v sobě nesou obrovskou sílu a nabízí přesah sahající daleko za hranice 10denního pobytu. Schopnost adaptovat se a přijímat změny – to je pro mě Improv(i)se!.

Pokud máte podobnou zkušenost, neváhejte nám napsat a podělit se s námi o váš příběh. Příběhy posílejte na email: brezina.david@vlada.cz.

Autor: Barbora Halířová, psáno pro Euroskop

Sdílet tento příspěvek