Ankara opět vyšle do východního Středomoří loď Oruç Reis

24.12.2020
Euroskop.cz, čtk

Turecko opět vyšle do východního Středomoří průzkumnou loď Oruç Reis, kterou v listopadu stáhlo do přístavu před summitem Evropské unie, aby uklidnilo diplomatické napětí kvůli sporům s Řeckem a Kyprem o průzkum těžby v oblasti. Turecký deník Daily Sabah včera napsal, že mise lodi Oruç Reis potrvá do 15. června 2021.

Podle tureckého deníku má loď provádět geologický, hydrografický a oceánografický průzkum i pátrat po nerostném bohatství. Loď Oruç Reis se vrátila do přístavu Antalya 29. listopadu a turecká vláda tehdy oznámila, že loď dokončila misi, kterou zahájila 10. srpna. Plavidlo operovalo mimo jiné v okolí řeckého ostrůvku Kastellorizo, který leží jen asi tři kilometry od tureckého pobřeží.

Spory o těžbě

Právě mise lodě Oruç Reis zostřila letos v létě napětí mezi historickými rivaly Tureckem a Řeckem kvůli průzkumu těžby ropy a zemního plynu ve východním Středomoří. Už několik let se tyto dvě členské země NATO přou i o právo na těžbu v oblasti kolem Kypru, který je čtyři desítky let rozdělen na řeckou a tureckou část. Severokyperskou tureckou republiku ale uznává jen Ankara, řecká část je členem Evropské unie.

Letos v září svitla naděje na uklidnění sporu, když Ankara a Atény ohlásily, že obnoví jednání o nárocích na průzkum a těžbu ve Středomoří. Rozhovory, přerušené v roce 2016, ale zatím obnoveny nebyly.

Do sporu se vložila i Evropská unie, která se už na říjnovém summitu usnesla, že v případě pokračování nelegálních průzkumných aktivit Ankaru potrestá sankcemi. Další vrcholná schůzka EU v polovině října opět odsoudila těžební průzkum Turecka ve sporných vodách a dala Ankaře čas do prosincového summitu. Ten konkrétní sankce také nezavedl, ale usnesl se, že do března 2021 má šéf unijní diplomacie Josep Borrell připravit zprávu o politických, ekonomických a obchodních vztazích, aby mohla EU „rozšířit rozsah“ kroků vůči Turecku. Unie sankční rámec zavedla loni a dosud na něj zařadila dva přední pracovníky turecké státní ropné společnosti.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek