EK hrozí Polsku žalobou kvůli orgánu trestajícímu soudce

28.01.2021
Euroskop, čtk

Evropská komise ve středu zahájila další fázi řízení, které vede s Polskem kvůli disciplinární komoře nejvyššího soudu, jež má možnost trestat soudce kritické ke kontroverzní justiční reformě. Polské úřady dosud uspokojivě nereagovaly na výtky týkající se porušování unijního práva a omezování nezávislosti soudců, uvedla Komise. Brusel dal Varšavě měsíc na odpověď, poté je připraven zažalovat Polsko u Soudního dvora Evropské unie.

O složení komory rozhoduje soudcovská rada, jejíž členy převážně volí parlament ovládaný vládnoucí stranou Právo a spravedlnost (PiS). Unijní soud loni v dubnu vydal předběžné opatření a nařídil Polsku přerušit činnost komory, jejíž nezávislost podle Komise země neprokázala. Polský nejvyšší soud již předloni dospěl k závěru, že soudcovská rada není nezávislá, a zpochybnil tím i disciplinární komoru – její personální obsazení i široké pravomoci.

Komise ve středu konstatovala, že Polsko dostatečně nereagovalo na její výtky. „Komise soudí, že Polsko porušuje právo EU, když umožňuje disciplinární komoře nejvyššího soudu – jejíž nezávislost není zaručena – přijímat rozhodnutí přímo ovlivňující soudce a způsob výkonu jejich funkce,“ uvedla unijní exekutiva. Polský orgán má podle ní možnost zbavit soudce imunity, což může vést k trestnímu řízení, pozastavení výkonu funkce či platovému omezení soudců.

Disciplinární komora je částí širšího sporu o reformě justice

Disciplinární komora se stala součástí širšího sporu o reformu polské justice, která podle Bruselu podkopává nezávislost polského soudnictví. Soudci v Lucemburku již případy spojené s reformou na podnět EK rozhodovali několikrát. Předloni například dospěli k závěru, že zákon snižující důchodový věk soudců je v rozporu s unijním právem. Stejně zhodnotili i normu, jež umožňuje polské vládě zasahovat do složení nejvyššího soudu.

Polská vláda tvrdí, že cílem reformy je zbavit zemi soudců spjatých s komunistickým režimem, podle opozice se však PiS snaží posilovat svou moc nad justicí. Varšava již po verdiktech unijního soudu několik částí kritizovaných zákonů pozměnila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek