Analytici:Zahraniční obchod v prosinci vysoce překonal očekávání

08.02.2021
Euroskop, čtk

Bilance zahraničního obchodu za prosinec převýšila očekávání analytiků. Podle některých ekonomů je i celoroční výsledek navzdory situaci kolem koronaviru a restrikcí dobrý. Přebytek obchodu se zahraničím dosáhl rekordních 190 miliardy korun, vývoz i dovoz ale meziročně klesly. Letos analytici očekávají nižší přebytek okolo 140 až 150 miliard korun, řekli dnes ČTK.

Zahraniční obchod v prosinci skončil s přebytkem 17,7 miliardy korun, což podle hlavního ekonoma Komerční banky Jana Vejmělka bylo o více než dvojnásobek nad tržním očekáváním. „Prosinec je tradičně měsícem, kdy zahraniční obchod vykazuje mírně záporné saldo, nicméně pandemická situace a uzavření podstatné části tuzemské ekonomiky tento trend narušily,“ uvedl analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht.

Hlavní zásluhu na pozitivním prosincovém výsledku má vývoz automobilů, který oproti roku 2019 vzrostl o 20,6 miliardy korun. Z celoročního pohledu se ale podle ekonoma UniCredit Bank Jiřího Poura velké výpadky exportu automobilů z prvního pololetí loňského roku dohonit nepodařilo. „Export aut odepsal meziročně přes 98 miliard, a na celkovém poklesu exportu se tak podílel z 59 procent,“ řekl.

Obchod se zahraničím podle Luďka Procházky, ředitele společnosti Gerlach, která je největším českým poskytovatelem celních služeb, výrazně nezasáhly očekávané negativní dopady ukončení svazku Británie a Evropské unie ani celní válka Spojených států a EU. Mnohem více se projevily důsledky přerušení výroby automobilů kvůli pandemii. „Na strukturu dovozů ze třetích zemí se projevilo zavírání obchodů a změna nákupních návyků spotřebitelů. Tyto výpadky se ve zbytku roku nepodařilo dohnat. Dovozy ochranných pomůcek sice masivně vzrostly, ale z pohledu poklesu spotřeby to byla kapka v moři,“ uvedl.

Index exportu sestavovaný Raiffeisenbank a Asociací exportérů předpokládá podle Vagenknechta svižné tempo vývozu i v lednu a nejbližších měsících. „Nasvědčují tomu také předstihové ukazatele, dle kterých se objednávkové knihy českých výrobců plní rychleji, než stíhají odpracovávat, za čímž stojí nejen příznivá poptávka, ale také omezení vlivem ekonomických uzavírek,“ dodal. Růst vývozu letos podle něj přesáhne čtyři procenta, obdobně si povedou i dovozy.

Ještě optimističtější výhled předpovídá Vejmělek. „Letos bude čistý export na rozdíl od loňska přispívat pozitivně tuzemskému hospodářskému růstu. Pokud se podaří dostat pandemii pod kontrolu a druhá polovina roku bude již bez restriktivních opatření, na dynamice vývozů i dovozů by se to mělo výrazně projevit, když předpokládáme dvouciferná růstová tempa,“ doplnil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek