EK zlepšila odhad letošního růstu české ekonomiky na 3,2 procenta

12.02.2021
Euroskop, čtk

Česká ekonomika po loňském rekordním propadu letos poroste ve srovnání s dřívějšími odhady o něco rychleji. Vyplývá to ze čvrteční prognózy Evropské komise (EK), která proti listopadové předpovědi zlepšila odhad růstu hrubého domácího produktu (HDP) o desetinu procentního bodu na 3,2 procenta. Na příští rok očekává komise pětiprocentní růst.

„Z pohledu odhadu růstu tuzemské ekonomiky v letošním roce je predikce EK velmi podobná odhadům ministerstva financí, ačkoli mírně vyšší než poslední odhad České národní banky (ČNB) či ve čtvrtek zveřejněná prognóza České bankovní asociace (ČBA),“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Z mezičtvrtletního odhadu je podle Seidlera patrné, že komise očekává další mezičtvrtletní propad v prvním čtvrtletí, který však vystřídá solidní tempo zotavování ekonomiky od třetího čtvrtletí. „Pro příští rok je odhad komise mírně optimističtější,“ dodal.

Loni česká ekonomika kvůli restrikcím spojeným s pandemií klesla podle odhadů komise o rekordních 5,7 procenta. Podle prvních odhadů Českého statistického úřadu loňský propad české ekonomiky činil 5,6 procenta, což bylo nejvíce za dobu samostatné České republiky, byť to znamená lepší výsledek než za celou EU.

Restrikce zavedené loni v říjnu zasáhly domácí poptávku a také investice, což se bude podle komise projevovat i na poklesu očekávaném pro letošní první čtvrtletí. České hospodářství by se mělo začít zotavovat od druhého kvartálu a na předkrizovou úroveň by se mohlo dostat koncem letošního roku.

Hlavním motorem oživení by podle komise letos měla být spotřeba domácností, která bude odrážet stabilní situaci na trhu práce – Česká republika má v celé EU dlouhodobě nejnižší nezaměstnanost.

Česku by mohly k oživení pomoct i peníze z krizového fondu obnovy EU, z něhož by v přímých platbách země mohla získat přes 180 miliard korun. Projekty financované těmito penězi by podle komise mohly tvořit až 0,2 procenta HDP. První peníze by země mohla dostat ve druhé polovině letošního roku.

Ministerstvo financí v lednové prognóze očekává růst české ekonomiky letos o 3,1 procenta. V příštím roce by podle výhledu ministerstva měla ekonomika vzrůst o 3,4 procenta a v roce dalším o 2,1 procenta. ČNB v únorové prognóze na letošek počítá s růstem ekonomiky o 2,2 procenta a na příští rok o 3,8 procenta. Česká bankovní asociace pak letos očekává růst ekonomiky o 2,6 procenta a za rok o 4,6 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek