Německo prudce zvýšilo vývoz do USA a Číny, pomáhá mu to se zotavením

21.05.2021
Euroskop.cz, ČTK

Vývoz z Německa do Spojených států se v dubnu meziročně zvýšil o 60,4 procenta na 10,1 miliardy eur (přes 257 miliard Kč), vývoz do Číny byl pak vyšší o 16,3 procenta a dosáhl 8,4 miliardy eur (více než 214 miliard Kč). V předběžné zprávě to včera oznámil německý statistický úřad. Jeho data naznačují, že největší evropská ekonomika se zotavuje z pandemie hlavně za přispění poptávky ze zemí mimo Evropskou unii. Za výrazným růstem je i nižší srovnávací základna.

Německo výrazně zvýšilo vývoz do USA v situaci, kdy se v transatlantických obchodních vztazích stále odráží řada sporů, které vedly až k zavedení cel na některé druhy zboží. Evropská unie a Čína se pak snaží své ekonomické vazby prohloubit. Čína je pro Německo druhým největším trhem mimo EU, Spojené státy jsou první. Export do Británie, která už není členem EU, se v dubnu meziročně zvýšil o 58,6 procenta na 5,1 miliardy eur (130 miliard Kč). Celkově se vývoz do zemí mimo EU zvýšil o 35,6 procenta na 50,8 miliardy eur.

Více než polovina směřuje mimo EU

Statistický úřad upřesnil, že meziroční čísla výrazně ovlivnila první vlna šíření nového typu koronaviru z loňského jara. Kvůli ní export loni v dubnu prudce klesl. Vývoz do nečlenských zemí EU, kterým se z unijního pohledu říká třetí země, se na celkovém vývozu podílel zhruba 47 procenty. To znamená, že více než polovina německého vývozu stále směřuje k odběratelům na jednotném trhu EU, navzdory tomu, že z bloku vystoupila Británie.

„Při srovnání se stejným měsícem předchozího roku je třeba si všimnout, že vývoz z Německa do třetích zemí v dubnu 2020 kvůli dopadům koronavirové krize klesl o 27,1 procenta ve srovnání s dubnem 2019,“ uvedl statistický úřad. Ten zveřejní podrobnější údaje o dubnovém vývoji zahraničního obchodu Německa 9. června, součástí zprávy bude i vývoz do ostatních zemí EU.

Snaha o řešení sporu o cla

Ministři obchodu zemí EU se nyní chtějí zabývat sporem o cla na ocel a hliník, který Brusel vede s Washingtonem. „Máme příležitost vytvořit s novou americkou administrativou nový základ pro pravidla globálního obchodu,“ řekl podle agentury Reuters německý ministr hospodářství Peter Altmaier. Schůzky s unijními ministry se podle něj zúčastní i nová americká obchodní zmocněnkyně Katherine Taiová.

Evropská komise v pondělí oznámila částečné příměří ve sporu se Spojenými státy. Odvetná cla na další americké zboží teď zavádět nebude a zvyšovat až na dvojnásobek, jak původně plánovala, od 1. června nebude ani cla na motocykly Harley-Davidson, bourbonskou whiskey a motorové čluny.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek