Česko by mohlo poslat Litvě na pomoc s migrací 13,5 milionu korun

09.08.2021
ČTK

Česká republika by mohla poslat Litvě 13,5 milionu korun na pomoc se zvládáním vlny ilegální migrace, která do země proudí z Běloruska. Návrh ministerstva vnitra by měla výhledově projednat vláda. Česko do Litvy již na konci července poslalo materiální pomoc v hodnotě 3,2 milionu Kč. Litevská pohraniční stráž letos do konce července zadržela více než 4000 migrantů, přičemž za celý loňský rok jich bylo 81.

„Instrumentalizace nelegální migrace a její využívání jako nástroje nátlaku na Evropskou unii je pro ČR nepřijatelná,“ uvádí vnitro v předkládací zprávě materiálu. Peníze, které chce ministerstvo poskytnout z programu Pomoc na místě, mají sloužit k výstavbě fyzické bariéry na litevsko-běloruských hranicích, případně na zvýšení ubytovacích kapacit a přímou podporu migrantů a žadatelů o mezinárodní ochranu v zemi. Litva buduje na hranici s Běloruskem 550 kilometrů dlouhou bariéru s ostnatým drátem, která má příliv migrantů zastavit.

Nelegální migrace do Litvy z Běloruska začala dramaticky narůstat po uvalení posledních sankcí Západu na běloruský režim. Litva, která poskytla útočiště mnohým běloruským opozičním politikům, viní Lukašenkův režim z toho, že umožňuje migrantům z Blízkého východu a Afriky přecházet přes společnou hranici, která je současně vnější hranicí EU i schengenského prostoru. Více než dvě třetiny příchozích tvoří podle litevských úřadů Iráčané. Litva vyhlásila nouzový stav, od úterka také začala migranty vracet zpět do Běloruska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek