Výkony slovenského průmyslu stouply nad úroveň před vypuknutím covidu-19

10.08.2021
ČTK

Produkce slovenského průmyslu pokračovala v červnu v růstu a byla vyšší než v období před vypuknutím epidemie nemoci covid-19. Lepších výsledků dosáhlo také stavebnictví, které naopak ještě zaostává za výkony před koronavirovou krizí. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad.

Průmyslová produkce na Slovensku se v červnu zvýšila o 13,7 procenta oproti stejnému období v loňském roce, kdy v meziročním srovnání klesla o více než osm procent. Tempo meziročního růstu výkonů průmyslu oproti květnu sice zpomalilo, navzdory tomu produkce o 4,1 procenta přesáhla úroveň z června roku 2019, kdy země ještě nečelila covidu-19.

Hlavní průmyslové odvětví Slovenska, výroba dopravních prostředků, kterou letos poznamenaly odstávky produkce kvůli nedostatku čipů, v červnu stouplo meziročně o 7,3 procenta. Za obdobím před koronavirovou krizí zaostalo o necelá tři procenta. Slovensko se v EU řadí k nejprůmyslovějším zemím.

Stavební produkce na Slovensku v červnu meziročně vzrostla o tři procenta. Výkony stavebnictví ale o téměř 15 procent zaostaly za úrovní z června 2019.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek