Neformální zasedání ministrů obrany členských zemí EU (1. – 2. 9.)

01.09.2021
Úřad vlády

Ministři obrany budou v Kranji diskutovat o zvyšování odolnosti EU

Ve dnech 1. – 2. září proběhne v Lublani a Kranji neformální zasedání ministrů obrany členských zemí EU.

Jedním z hlavních bodů bude diskuze ke Strategickému kompasu. Ministři obrany o tomto klíčovém dokumentu od loňského roku diskutovali již několikrát. Tentokrát se zaměří na jeden ze čtyř hlavních pilířů tohoto strategického dokumentu – na pilíř odolnosti.

Debata ministrů bude založena na úvahovém dokumentu z dílny ESVA, jenž je rozdělen na tři části. První obsahuje návrhy, jak posílit schopnosti EU a členských států detekovat a předvídat hrozby a výzvy ovlivňující unijní bezpečnost. Druhá část dokumentu obsahuje konkrétní návrhy, jak posílit připravenost EU a členských států a schopnost předcházet výše uvedeným hrozbám. Třetí část dokumentu se věnuje návrhům možných reakcí na uvedené bezpečnostní hrozby a výzvy.

Cílem Strategického kompasu obecně je nastavení dalšího směřování společné obranné a bezpečností politiky EU. Tento strategický dokument by měl podrobněji určovat, jakým způsobem a za použití jakých nástrojů by EU měla plnit úroveň svých ambicí. Dokončení strategického kompasu je očekáváno v první polovině příštího roku.

Autor: Lukáš Hadrava

Sdílet tento příspěvek