Šéfové států EU proberou, jak posílit roli unie po Afghánistánu

05.10.2021
Euroskop, ČTK

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie budou dnes večer debatovat o tom, jak posílit samostatnost a globální roli bloku v reakci na neúspěch spojenecké mise v Afghánistánu či přetrvávající problémy ve vztazích se Spojenými státy. Při neformální pracovní večeři ve slovinském horském sídle Brdo se budou věnovat také vztahům s Čínou, k jejímuž vzestupu EU již několik let hledá jednotný strategický přístup.

V debatě budou podle diplomatů zaznívat zejména výzvy k větší „strategické autonomii“, jak se v unijních kruzích označuje soběstačnost sedmadvacítky v obranné politice či přístup ke klíčovým surovinám, energiím nebo lékům.

Šéf Evropské rady Charles Michel, který summitům EU předsedá, před cestou do Slovinska volal po „asertivnější a efektivnější“ unii. Té by některé země včetně Německa či Francie chtěly dosáhnout například využíváním většinového hlasování místo jednomyslnosti, kterou však naopak hájí zvláště menší státy východního křídla EU. Řada unijních politiků hovoří s ohledem na vývoj kolem Afghánistánu i o společných jednotkách rychlého nasazení, ani ohledně jejich vytvoření však nepanuje bezvýhradná shoda.

Večerní diskuse bude bez závazných závěrů, podle unijních činitelů má zejména udat směr před příštími summity, zvláště prosincovým a březnovým, jež by se měl věnovat bezpečnosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek