Británie se neúspěšně snažila izolovat Francii ve sporu o rybolov, tvrdí Paříž

10.12.2021
Euroskop, ČTK

Británie se pokoušela izolovat Francii ve sporu o rybolovná práva po brexitu, ale neuspěla. Podle agentury Reuters to dnes uvedl státní tajemník francouzské vlády pro evropské záležitosti Clément Beaune. Paříž podle něj požádá Evropskou unii o zahájení soudního procesu, pokud nebude rybolovný spor vyřešen do dnešního konce lhůty.

„Boris Johnson si řekl, že by Francouze mohl izolovat. Znovu jsme mobilizovali (Evropany), aby byla dohoda dodržována,“ řekl Beaune na adresu britského premiéra v rozhovoru s rozhlasovou stanicí France Info.

Konflikt o rybolov propukl po odchodu Británie z EU. Obě strany se tehdy dohodly, že evropští rybáři budou moci nadále lovit v britských teritoriálních vodách, pokud prokážou, že v nich lovili i před odchodem Británie z EU. Podle Francie má ale Spojené království příliš vysoké byrokratické požadavky na potřebnou dokumentaci a velkou část žádostí francouzských rybářů zamítá.

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek uvedl, že Londýn nectí své slovo a v praxi nedělá to, k čemu se sám zavázal. Britové kritiku odmítají.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek