Europarlament řešil nadcházející Evropský rok mládeže

14.12.2021
Euroskop, čtk

Na plénu Evropského parlamentu (EP) ve Štrasburku dnes europoslanci hovořili o nadcházejícím Evropském roku mládeže, jehož cílem je zapojit mladé lidi více do politiky a vytvořit pro ně příležitosti po pandemii covidu-19. V rozpravě opakovaně zaznělo, že mladé lidi tvrdě zasáhla protipandemická opatření v době, kdy se rozvíjejí a měli by sbírat nové zkušenosti. Cílem Evropského roku mládeže je jim otevřít nové perspektivy.

Myšlenku věnovat nadcházející rok mladým lidem představila Evropskému parlamentu v září předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Cílem Evropského roku mládeže je zmírnit dopad pandemie na vzdělávání, zaměstnávání a duševní zdraví mladých lidí v EU. Evropské roky věnované konkrétním tématům jsou zároveň cestou, jak zvýšit povědomí o dané problematice a podnítit dialog mezi členskými státy. EK plánuje přidělit na rok mládeže nejméně osm milionů eur (202 milionů Kč), a to z rozpočtů programu Erasmus+ a Evropského sboru solidarity.

Je potřeba mladé lidi zapojit do vytváření pravidel

Německá europoslankyně Sabine Verheyenová v rozpravě uvedla, že mladí lidé přísná opatření proti šíření covidu-19 akceptovali ze solidarity a nyní nastal čas, aby jim bylo něco nabídnuto. V následujícím roce tak podle ní mají být vytvořeny podmínky, aby mladá generace mohla „spoluvytvářet pravidla“. „Potřebujeme jejich zapojení, aby budoucnost byla digitálnější, ekologičtější a solidárnější,“ uvedla.

Bulharská eurokomisařka pro vzdělání, výzkum a kulturu Mariya Gabrielová na plénu řekla, že EP a členské země ohledně roku mládeže minulý týden dospěly k politické dohodě. „Cílem Evropského roku mládeže je lépe naslouchat a podporovat mladé, zapojit je do našich politik. V posledních dvou letech příležitosti pro vzdělání a mobilitu nebyly dostatečné,“ poznamenala s tím, že se například u části mladých zpozdil vstup na trh práce. I podle ní je cílem roku mládeže učinit Evropu ekologičtější, digitálnější a inkluzivnější.

Většina mladých pokládá za klíčovou klimatickou oblast

V této souvislosti komisařka s odkazem na unijní průzkum řekla, že 60 procent mladých lidí v Evropě považuje klimatickou politiku za klíčovou a že více než polovina mladých chce do politiky aktivně přispět.

Česká europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) na plénu označila „podporu a povzbuzení“ mladých lidí za společný cíl. Poznamenala, že lockdowny, nemožnost cestovat, studovat a „zkrátka žít normální život“ na mladé lidi obzvlášť silně dolehly. Cílem Evropského roku mládeže je tak podle ní „obnovit perspektivu pro mladé lidi a zároveň zajistit stejné příležitosti pro všechny, i ty, kteří neměli v životě tolik štěstí“. „Chtěla bych také ocenit navýšení rozpočtu pro příští rok, jak v programu Erasmus+, tak v Evropském sboru solidarity o pět a tři miliony. To znamená, že díky tomuto navýšení nebude tento rozpočet mít dopad na stávající aktivity programu Erasmus a solidárních sborů,“ dodala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek