Europoslanci debatovali o Aktu o digitálních trzích

14.12.2021
Euroskop, čtk

Vrátit na digitální trh hospodářskou soutěž, rozšířit uživatelům výběr, vytvořit lepší prostředí pro fungování start-upů či umožnit komunikaci napříč různými chatovacími aplikacemi. To jsou některé z bodů, které dnes zazněly při rozpravě Evropského parlamentu (EP) k Aktu o digitálních trzích.

Akt o digitálních trzích, se kterým přišla Evropská komise (EK) a kterém budou europoslanci hlasovat ve středu, stanovuje pravidla pro chování technologických gigantů v EU. Vztahovat se má na poskytovatele služeb, jako jsou sociální sítě, internetové vyhledávače či on-line reklamní služby a další.

Zpravodaj návrhu, lidovecký europoslanec Andreas Schwab, při rozpravě uvedl, že akt by měl zajistit, aby i v digitální době platily základní principy tržního hospodářství a aby měly i menší podniky přístup na digitální trh. Zároveň poznamenal, že EK by v této oblasti neměla dohánět velké technologické firmy, nýbrž předjímat vývoj ve chvíli, kdy vznikají nové technologické modely. „Nechceme, aby si ti velcí mohli celý trh koupit,“ uvedl. Dominovat by měli podle něj jen ti skutečně nejlepší.

Cílem je zajistit otevřenost digitálního trhu

Místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová, která má na starosti hospodářskou soutěž, uvedla, že navzdory komplikovanosti návrhu je jeho cíl prostý, a to zajistit otevřenost digitálního trhu tak, aby na něj mohly všechny podniky vstoupit a dostat se k zákazníkovi. Komisař pro vnitřní trh Thierry Breton následně zdůraznil, že v digitálním prostředí otálet nelze. Poznamenal, že se hrstka velkých platforem postavila proti všem malým a proti start-upům a pro uživatele se tím snižuje možnost výběru.

Pirátský místopředseda EP Marcel Kolaja, který je stínovým zpravodajem návrhu, poznamenal, že schválení aktu by představovalo důležitý okamžik v evropské historii. Zdůraznil, že zájmy spotřebitele jsou ve věci zásadní, přičemž poukázal na takzvanou interoperabilitu služeb, která má umožnit spotřebitelům vybírat si z více možností a dát například přednost službám, které více dbají na ochranu soukromí. Schválení aktu by podle něj vytvořilo více příležitostí pro navrácení konkurence a bylo by prospěšné pro inovace.

Akt vytvoří předvídatelné podmínky

Europoslanec za ANO Ondřej Kovařík, který je zpravodajem pro stanovisko, uvedl, že akt by měl zajistit předvídatelné podmínky a umožnit dohled nad tím, aby nevznikla na trhu příliš velká dominance. Podle Kovaříka nejde o to narušit podnikání velkých firem, nýbrž o to vytvořit rovné podmínky, které budou platit stejně pro všechny.

Na rozpravě opakovaně zaznělo, že velcí technologičtí giganti, na které akt míří, jsou zejména americké firmy, jež vytlačují své evropské rivaly. Komisař Breton v této souvislosti poznamenal, že ze zahraničí lze očekávat kritiku. Zároveň však uvedl, že cílem aktu je zlepšit fungování digitálního trhu a že není namířen proti konkrétním zemím.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek