Průmyslová výroba v EU se vrátila k meziměsíčnímu růstu

14.12.2021
Euroskop, čtk

Průmyslová výroba v Evropské unii i v eurozóně se v říjnu vrátila k meziměsíčnímu růstu. V EU stoupla o 1,2 procenta po zářijovém půlprocentním poklesu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil statistický úřad Eurostat. Meziroční růst průmyslové produkce v EU v říjnu nicméně zpomalil na 3,6 procenta ze zářijových 4,8 procenta. Česká republika patřila mezi členské země EU s nejvýraznějším meziročním poklesem výroby.

V zemích používajících euro se průmyslová výroba v říjnu zvýšila meziměsíčně o 1,1 procenta a meziročně o 3,3 procenta. Údaje tak byly zhruba v souladu s očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters.

Nejrychlejší meziměsíční růst v rámci členských zemí EU v říjnu zaznamenaly Německo a Slovensko, kde se produkce zvýšila o tři procenta. V České republice výroba meziměsíčně stoupla o 0,9 procenta, meziročně se však propadla o 4,9 procenta. Výraznější meziroční pokles v rámci EU vykázaly pouze Rumunsko a Portugalsko, plyne z údajů Eurostatu.

Český statistický úřad údaje o říjnovém vývoji průmyslové výroby v ČR zveřejnil již minulý týden. Za meziročním poklesem produkce stál podle těchto údajů zejména propad výroby automobilového průmyslu, který je důsledkem problémů v globálním dodavatelském řetězci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek