Podnikatelé a státní správa o českém předsednictví v Radě EU

Hospodářská komora ČR (HP) se rozhodla uspořádat sérii akcí k příležitosti českého předsednictví pod názvem Evropa přátelská k podnikání. Tento čtvrtek proběhla v Hrzánském paláci úvodní akce, kde se veřejná a soukromá sféra bavila o pojetí českého předsednictví v Radě EU a o prioritách, které by měla česká reprezentace vytyčit. 

Hrzánský palác, po schodech nahoru, velkými dveřmi vpravo. Na pozvánce stojí, že se jedná o „úvodní kulatý stůl Hospodářské komory ČR“. Slovní spojení kulatý stůl je metaforické označení pro dvě strany snažící se reprezentovat své názory, popřípadě dojít ke konsensu. Stůl v Hrzánském paláci doopravdy kulatý není, má tvar dlouhého obdélníku, přičemž na jedné straně sedí soukromá sféra s reprezentanty ČEZu, Prazdroje, Googlu a MasterCard. Uprostřed prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, po jeho pravici moderátor akce a viceprezident HP Tomáš Prouza. 

Naproti nim jsou usazeni zástupci veřejné sféry – zaměstnanci Úřady vlády a ministerstev. Uprostřed sedí ministr pro Evropu Mikuláš Bek a po jeho levici předseda Výboru pro záležitosti Evropské unie Senátu David Smoljak, po ministrově pravici reprezentant francouzské ambasády a švédský velvyslanec Frederik Jörgensen.

Přínosem debaty byl zejména průnik úhlů pohledů jednotlivých sfér. Ministr pro Evropu Mikuláš Bek (STAN) vnímá roli předsednictví České republiky jako moderátorskou. Zastupitel francouzského velvyslanectví označil předsednický stát za „honest brokera“ neboli čestného zprostředkovatele. Senátor David Smoljak (STAN) tuto roli i kvůli svému rodinnému zázemí a před politické minulosti vidí jako roli produkčního, který hlídá, aby vše bylo na svém místě, na nic se nezapomnělo, náležitě se osvětlily priority a vše bylo srozumitelně podáno.

Evropa přátelská k podnikání

Zdroj: Hospodářská komora

Shoda o prioritách nejen mezi pětikoalicí, ale i s opozicí

„Předsednická země je především zodpovědná za nalézání konsensu mezi zeměmi, ne za prosazování vlastního postoje. Musíme volit priority tak, abychom v nalezení konsensu uspěli. Naše zájmy musí na tuto dobu poodstoupit do pozadí, nebo je musí hájit někteří naši spojenci,“ řekl na úvod ministr pro Evropu Bek. 

Co se týče nastavení priorit předsednictví, podle jeho názoru nelze vybrat hesla, která jsou polarizující na domácí scéně a která nejsou v souladu s cíli členských států. Sám chce měřit úspěch předsednictví podle počtu uzavřených legislativních předloh dotažených do konce celým legislativním procesem.

Pokud by Česká republika tohoto za svého předsednictví dosáhla, vytvořila by tak podle něj pro ČR lepší dlouhodobou pozici mezi partnery pro prosazování vlastních zájmů. Úspěchem by také Bek označil, kdyby shoda ohledně priorit předsednictví panovala nejen napříč pětikoalicí, ale také i opozicí.

Priority podle ministra Beka

Pro konkrétní priority předsednictví stanovil dvě podmínky. Témata musí být srozumitelná pro českou veřejnost a zároveň věrohodná pro evropské partnery. Předběžně zmínil například odlesňování, respektive zalesňování. Jedná se o téma, které zapadá do tzv. zelené agendy EU, zároveň je i blízka českým občanům zejména kvůli kůrovcovým kalamitám, kterými si Česká republika v minulých letech prošla.

Dále zmínil ministr pro Evropu jako potenciální prioritu oblast kybernetické bezpečnosti. Podle něj má Česká republika v tomto sektoru, co ukázat. Digitalizace je také jeden z pilířů evropské politiky a vláda má v této oblasti funkční spolupráci s firmami, akademickým i veřejným sektorem.

Největší přerozdělování blahobytu od konce studené války

Také pořadatel akce má svou vlastní představu o prioritách českého předsednictví v Radě EU. Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý přinesl svůj pohled na úspěch předsednictví, který spočívá především v dosažení dlouhodobé prosperity českých podnikatelů a občanů. „Podle mého názoru se právě nacházíme uprostřed největšího přerozdělování blahobytu od konce studené války. V tomto procesu budou vítězové a poražení,“ řekl na úvod své řeči.

Co se týče zelené agendy EU Hospodářská komora chce reagovat na klimatické změny, nicméně požaduje v této věci přijímat rozhodnutí pouze po kontaktu s podnikatelskou realitou, aby ve výsledku neohrožovaly konkurenceschopnost Evropské unie. Pro HP je důležité, aby EU nediskriminovala ani nevylučovala jádro a plyn z energetického mixu, které jsou akceptovány jako čistý zdroj, nicméně pouze dočasně.

Technologie i zdraví

Další priorita Hospodářské komory je tzv. strategická autonomie, tedy snížení technologických i průmyslových závislostí na třetích zemích. Dále HP podporuje iniciativy ke sdílení dat mezi veřejným a soukromým prostorem a mezi jednotlivými odvětvími za splnění podmínek ochrany soukromí, a to jak v rámci EU, tak i ve vztahu ke třetím zemím. Důležitý je pro ni také rozvoj umělé inteligence, který s sebou nese obrovský potenciál pro podnikání.

Témata spojená se sdílením dat, umělou inteligencí, kybernetickou bezpečností a legislativní úpravou digitálního prostoru rezonovala i s reprezentanty soukromé sféry. Dále se účastníci shodli, že prioritou by nadále měla zůstat oblast zdravotnictví nejen v souvislosti s pandemií covidu-19, ale také například co se týče boji proti rakovině. Při debatě byla vyjádřena podpora iniciativě Evropské komise tzv. Evropské zdravotnická unie, v jejímž rámci by státy EU společně reagovaly na zdravotní krize.

Více se o sérii akcí Hospodářské komory ČR u příležitosti českého předsednictví v Radě EU můžete dozvědět na stránkách Hospodářské komory.

Autor: Euroskop.cz, Lucie Nalejvačová

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality