Lídři zemí EU a Afriky budou jednat o migraci, vakcínách a investicích

Nedostatek vakcín proti covidu-19 v Africe či nevyřešené problémy spojené s migrací budou zásadními tématy dvoudenního jednání prezidentů a premiérů zemí Evropské unie a Africké unie, které začíná ve čtvrtek. Během série bruselských schůzek budou hovořit i o investicích, jimiž se v příštích letech chystá EU podpořit růst africké ekonomiky a vyvážit sílící vliv Číny či Ruska v řadě regionů kontinentu. Summit bude první příležitostí k setkání s ostatními unijními lídry pro českého premiéra Petra Fialu, jenž má v Bruselu v plánu několik bilaterálních schůzek. Krátce před setkáním s africkými vůdci čeká evropské politiky neformální debata o napětí kolem Ukrajiny a Ruska.

Osm desítek vůdců evropských a afrických zemí se sejde po téměř pěti letech od zatím posledního summitu v době, kdy do africké ekonomiky mohutně investuje Čína a také Rusko se snaží posilovat svou roli na kontinentu. Příliv čínských peněz však v době pandemie zeslábl, což unie podle svých představitelů cítí jako šanci. EU na summitu africkým zemím přislíbí balík investic z veřejných i soukromých zdrojů, které by do roku 2027 měly dosáhnout 150 miliard eur (3,6 bilionu korun). V rámci loni schválené celosvětové investiční strategie, která má být protiváhou čínské iniciativy Nová hedvábná stezka, chce sedmadvacítka vložit peníze mimo jiné do infrastruktury, vzdělání či zdravotnictví.

Afrika se potýká s nedostatkem vakcín

Afrika se potýká s nedostatkem vakcín proti covidu-19 a EU chce přislíbit další pomoc, obě strany ale mají rozdílné představy o její výši. Zatímco africké země by v závěrečném společném prohlášení rády viděly nabídku na dodání 700 milionů dávek do léta, evropské státy jsou připraveny se zavázat ke 450 milionům, z nichž třetinu již Africe poskytly. Mluvit se bude také o tom, jak co nejefektivněji umožnit výrobu vakcín přímo v afrických státech.

Summit se uskuteční převážně formou kulatých stolů, u nichž budou lídři doplnění experty diskutovat o sedmi tematických okruzích. Vedle podpory udržitelné africké ekonomiky spojené s příležitostmi pro evropské firmy, rozvoje infrastruktury či zdravotnictví bude jedním z témat migrace. Evropští lídři se budou snažit přesvědčit africké kolegy, aby účinněji předcházeli masovým cestám svých obyvatel směrem do Evropy. Podle diplomatů se v tomto bodě dá čekat dlouhá diskuse, protože africké země chtějí o migraci jednat v souvislosti se vzděláním či pracovní mobilitou a očekávají výraznější finanční podporu ze strany EU.

Summitu se nezúčastní země, které mají pozastavenou aktivitu

Summitu se nezúčastní lídři několika zemí včetně Mali, kterým Africká unie pozastavila účast na svých aktivitách. Právě bezpečnostní situace v zemi, jejíž přechodná vojenská vláda umožňuje působení ruských žoldnéřů z takzvané Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny, bude jedním z důležitých neoficiálních témat rozhovorů na summitu. Věnovat se mu budou již dnes večer v Paříži unijní lídři a zástupci subsaharských zemí, po jejichž schůzce se očekává oznámení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o budoucnosti francouzské protiteroristické mise v Mali. Vojenská mise EU, jejíž součástí jsou i čeští vojáci, podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella v Mali zůstane.

Předsedu české vlády čeká vedle jednání s africkými lídry během jeho první bruselské cesty také několik dvoustranných schůzek. S předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou by měl ve čtvrtek dopoledne mluvit mimo jiné o přípravě českého předsednictví EU začínajícího v červenci. Setká se také se šéfkou Evropského parlamentu Robertou Metsolaovou nebo rakouským kancléřem Karlem Nehammerem.

Sdílet tento příspěvek