Lídři EU diskutovali o Ukrajině, Michel mluvil se Zelenským

Diplomatické snahy kolem krize na rusko-ukrajinských hranicích dnes pokračovaly také neformálním jednáním Evropské rady v Bruselu a telefonátem mezi předsedou rady Charlesem Michelem a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Michel poté na twitteru zdůraznil naléhavou potřebu snížení napětí a „dokonalou jednotu“ EU, podrobnosti o obsahu dnešního jednání v Bruselu však ihned nesdělil.

Český premiér Petr Fiala před odletem na summit s lídry afrických zemí řekl, že si od diskuse s unijními kolegy slibuje nové informace o vývoji kolem Ukrajiny a Ruska v návaznosti na jednání některých evropských představitelů s těmi ruskými. Informace, které mělo Česko a jeho spojenci do té doby k dispozici, podle předsedy vlády svědčily o tom, že Rusko je připravené na „agresi“ a nepracuje na snížení napětí.

Neformální jednání Evropské rady na toto téma trvalo asi hodinu. Michelův mluvčí Barend Leyts informoval, že v zájmu zajištění důvěrnosti účastníci nemohli mít elektronická zařízení.

Mezi členy EU a NATO panuje jednota

„Dokonalá jednota EU, NATO,“ napsal následně na twitteru Michel. Již před setkáním unijních lídrů údajně mluvil s ukrajinským prezidentem Zelenským. „Deeskalace je naléhavě potřebná,“ dodal.

Vyjádření EU přišlo v den, kdy proruští povstalci na východě Ukrajiny zveřejnili obvinění, že je brzy ráno ukrajinská armáda ostřelovala minomety. Kyjev toto tvrzení popřel a naopak obvinil proruské síly z provokace. Západní činitelé mezitím varují před údajnou ruskou snahou vytvořit si záminku pro napadení Ukrajiny a uvádí, že Rusko nestahuje své jednotky od ukrajinských hranic, jak v posledních dnech tvrdí.

Sdílet tento příspěvek