EU se kvůli ochraně telekomunikačních patentů v Číně obrátila na WTO

Evropská unie se obrátila na Světovou obchodní organizaci (WTO) kvůli sporu o telekomunikační patenty s Čínou. Podle jejího názoru Čína dostatečně nechrání patenty evropských společností na telekomunikační technologie. Oznámila to dnes Evropská komise (EK), která námitku podala jemném 27 členů EU.

Evropským společnostem je podle komise bráněno ve snaze obracet se na soudy v zahraničí, aby mohly chránit své nezbytné patenty, které tvoří standard určité technologie. Výrobci mobilních telefonů musejí získat licence na tyto patenty, protože jsou nezbytné k tomu, aby jejich výrobky splňovaly určité mezinárodní normy.

EU se domnívá, že Čína porušuje mezinárodní dohodu TRIPS

Pokud se majitelé patentů obrátí na soud mimo Čínu, pak čelí podle EK často obrovským pokutám, v jednom případě až 130.000 eur (3,2 milionu Kč) denně. Tato praxe podkopává schopnost dohodnout se na licenčních poplatcích s čínskými výrobci za tržní ceny. EU na tento problém Čínu již několikrát upozornila, ta ho ale nevyřešila. EU se domnívá, že Čína tím porušuje Dohodu o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví (TRIPS).

Podáním námitky u WTO začíná 60denní lhůta pro konzultace mezi oběma stranami. Pokud tyto konzultace spor nevyřeší, může EU požádat, aby ve věci rozhodl panel WTO. Řešení sporů v rámci WTO může trvat i několik let. EK neupřesnila, kterých společností se spor týká. Největšími čínskými výrobci chytrých telefonů jsou Oppo, Vivo, Xiaomi a Honor. Mezi evropské držitelé patentů patří Nokia a Ericsson.

Autor: Euroskop; Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek