Summit EU čeká diskuse o tom, jak omezit růst cen energií

Debatou o tom, jak by mohla Evropská unie společně krotit vysoké ceny energií, bude dnes druhým dnem pokračovat vrcholná schůzka prezidentů a premiérů členských zemí. Summit by také měl odsouhlasit novou strategii společné unijní obrany včetně zvýšení armádních rozpočtů nebo vybudování jednotek rychlé reakce.

Zejména jihoevropské státy požadují, aby unie společně reagovala na nový růst cen energií způsobený ruskou invazí na Ukrajinu. Premiéři Španělska či Řecka prosazují reformu energetického trhu či zastropování cen elektřiny. To však odmítají Německo, Nizozemsko a skandinávské státy a diplomaté čekají dlouhou diskusi.

Lídři proto budou mít na stole návrh, s nímž ve středu přišla Evropská komise a který nepočítá se zásahy do fungování trhu. Brusel chce proti vysokým cenám bojovat povinným plněním zásobníků před zimou na čtyři pětiny jejich kapacity či společnými nákupy plynu.

Ráno by americký prezident Joe Biden v návaznosti na své čtvrteční jednání s evropskými lídry měl společně s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou oznámit nové letošní dodávky zkapalněného zemního plynu z USA do Evropy.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek