Část akcí při předsednictví ČR v EU se uskuteční v regionech

Část akcí v rámci předsednictví České republiky v Radě Evropské unie se bude konat v regionech, a to ve většině krajů. Na twitteru to dnes oznámilo hnutí Starostové a nezávislí (STAN), jehož člen Mikuláš Bek je ministrem pro evropské záležitosti. Připravuje se komunikační kampaň. Česko bude Radě EU předsedat ve druhé polovině roku.

Vláda Spolu a Pirátů se STAN chce, aby se akce nekonaly pouze v Praze. Počítá se s tím, že se v hlavním městě uskuteční neformální summit premiérů a prezidentů zemí EU, akce se mají konat také v Kongresovém centru v Nuslích.

„Podařilo se nám vyjednat, aby se akce související s předsednictvím nekonaly pouze v Praze, ale i v regionech – a to ve většině krajů,“ uvedlo hnutí. Připravuje se podle něj komunikační kampaň v regionech prostřednictvím veletrhů či festivalů i debaty v každém z krajských měst.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) nedávno ČTK sdělil, že by se například v Ostravě měla uskutečnit jednání Výboru stálých zástupců (COREPER). Důraz bude kladen na proměnu regionů z hlediska ekonomiky, kultury nebo životního prostředí.

Bek původně za priority předsednictví označil vypořádání s následky koronavirové krize, politiku související se změnami klimatu a řešení problematiky migrace a bezpečnosti. Po ruské invazi na Ukrajinu priority aktualizoval, Česko se podle něj zaměří především na energetickou nezávislost na Rusku, obrannou spolupráci a válečné uprchlíky z Ukrajiny.

Také Lipavský v rozhovoru ČTK řekl, že do už připravených aktivit se více promítne téma Ukrajiny. Půjde o aktivity směřující k rekonstrukci Ukrajiny po ruské invazi nebo k podpoře ukrajinských evropských aspirací.

Hnutí STAN připomnělo, že vláda v únoru navýšila rozpočet předsednictví o 400 milionů korun. Původně rozpočet pro letošní rok počítal s 1,3 miliardy korun.

Sdílet tento příspěvek