Slavnostní zahájení českého předsednictví v Bruselu proběhne v kulturním centru Bozar

Při výjimečné příležitosti zahájení historicky druhého předsednictví ČR v Radě EU se v Bruselu dne 21. září 2022 uskuteční koncert PKF — Prague Philharmonia pod vedením dirigenta Jana Kučery. Úřad vlády ČR podepsal smlouvu s agenturou, která koncert v prostorech kulturního centra Bozar zajistí.

Samotný koncept večera značně kopíruje červencovou zahajovací akci v Praze, s cílem zajistit kontinuitu kulturní prezentace nejen v České republice, ale i v Bruselu. Program, který byl konzultován se zástupci kulturního centra Bozar, byl ve srovnání s Prahou mírně upraven dle potřeb a preferencí bruselského publika.

Na slavnostním zahájení vystoupí sólisté Tomáš Kačo a Lukáš Vondráček. V průběhu večera zazní jedinečná autorská skladba Tomáše Kača připravená speciálně pro české předsednictví. V hudebním programu se dále objeví například hymna Evropské unie, hymna České republiky či Beethovenův klavírní koncert.

S cílem zajistit nezapomenutelný umělecký zážitek a co nejlepší prezentaci ČR v zahraničí zohlednil Úřad vlády ČR při volbě umělců také širší mezinárodní kontext, letitou kvalitu i konzultace zástupců Bozar, který se již léta podílí na organizaci doprovodných kulturních programů předsednických zemí v Bruselu.

Zahajovací koncert byl zařazen do oficiálního programu Bozar a díky této skutečnosti bude hudební síň poskytnuta bez nutnosti platby komerčního nájmu.

Zdroj: Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek