Fiala s rakouským kancléřem proberou agendu EU či dopady války na Ukrajiněv

O bilaterálních vztazích, dopadech války na Ukrajině či o evropské agendě budou dnes jednat premiér Petr Fiala (ODS) s rakouským kancléřem Karlem Nehammerem. Projednat by měli také vrcholící přípravy českého předsednictví v Radě EU, které je na řadě ve druhé polovině letošního roku.

Fiala pozval Nehammera do Prahy při první vzájemné schůzce letos v únoru v Bruselu. S rakouským kancléřem tehdy u příležitosti dvoudenního summitu Evropské unie a Africké unie diskutoval mimo jiné o pohledu na jadernou energetiku, který Česko a Rakousko rozděluje. Nehammer chce podle agentury APA v Praze „znovu potvrdit odmítavý rakouský postoj ve věci jaderné energetiky“.

Nehammera přijme Fiala v Kramářově vile půl hodiny před polednem, jednání by podle úřadu vlády mělo začít o deset minut později. Společně pak vystoupí na tiskové konferenci ve Strakově akademii. Podle úřadu vlády budou politici hovořit o vzájemné spolupráci obou zemí, dopadech války na Ukrajině či evropské agendě. Nehammer by měl v Praze jednat i s vicepremiérem Marianem Jurečkou (KDU-ČSL).

Česko po nástupu Fialovy vlády navštívil i rakouský ministr zahraničních věcí Alexander Schallenberg. V závěru prosince byl prvním zahraničním hostem, kterého přijal po nástupu do Černínského paláce ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Hovořili tehdy o regionální spolupráci či opatřeních proti covidu-19.

Zdroj: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek