Film Quo Vadis, Aida? získal Cenu diváků LUX

Předsedkyně Parlamentu Roberta Metsolová předala ve středu během slavnostního ceremoniálu Evropskou filmovou cenu diváků LUX bosenské režisérce Jasmile Žbanićové za film Quo Vadis, Aida?.

„Tento film volá po spravedlnosti pro ženy a matky ze Srebrenice, které byly svědky krutého zabití více než 8 000 svých blízkých. Taková strašlivá zvěrstva a takový zločin proti lidskosti nesmí být nikdy zapomenuty,“ uvedla během ceremoniálu předsedkyně EP Roberta Metsolová.

„Cena diváků LUX vytváří mosty mezi naší politickou prací a tvůrčí prací filmařů v Evropě. Filmy LUX odrážejí prostřednictvím umění odhodlání bojovat za občanská práva, lidská práva, spravedlnost, demokracii a svobodu,“ dodala Roberta Metsolová.

Režisérka Jasmila Žbanićová při přebírání ceny řekla: „Když jsem připravovala film o genocidě ve Srebrenici, říkala jsem si, že válka v Bosně, v Chorvatsku, v našem regionu byla poslední v Evropě. Byla jsem tak šokována, když jsem se dozvěděla, že my, Evropané, jsme dovolili válku na Ukrajině. Vyzývám vás všechny, abyste našli způsob, jak válku na Ukrajině zastavit.“

Přeživší masakru ze Srebrenice a předsedkyně asociace Matky ze Srebrenice Muniru Subašićová, která na plénu EP rovněž vystoupila se svým projevem, uvedla: „Matky na Ukrajině, které hledají kosti svých synů, pláčou. Proto vás prosím, zastavte válku na Ukrajině, aby co nejméně matek na světě muselo trpět.“

Nominace získaly tři filmy

Další dva filmy, které se dostaly do užšího výběru na Cenu diváků LUX jsou Utéct dánského režiséra Jonase Pohera Rasmussena a Velká svoboda rakouského režiséra Sebastiana Meise. Více informací o nominovaných filmech je k dispozici zde.

Vítěze Ceny diváků LUX vybírají společně poslanci Evropského parlamentu a evropští diváci (každý z nich se na konečném rozhodnutí podílí 50 %). Diváci mohli filmy hodnotit do 25. května, poslanci do 7. června.

„Quo vadis, Aida?“ vznikl ve společné produkci Bosny a Hercegoviny, Rakouska, Nizozemska, Francie, Polska, Norska, Německa, Rumunska a Turecka. Aida je překladatelkou mírových sil OSN v létě 1995 ve Srebrenici. Její rodina patří mezi tisíce civilistů, kteří hledají útočiště v táboře OSN. Aida se dozvídá, že její rodinu a lid čeká strašlivý osud, ale může tomu nějak zabránit?

Autor: Euroskop

Zdroj: Evropský parlament

Foto: Předsedkyně EP Roberta Metsolová udělila Cenu LUX 2022 režisérce filmu „Quo vadis, Aida?“. Jasmile Žbanićové © EP

Sdílet tento příspěvek