Italská vláda schválila dalších 17 miliard eur na pomoc firmám a domácnostem

Italská vláda dnes schválila další soubor opatření, která mají firmám a domácnostem pomoci s nebývalým růstem cen energií, potravin či pohonných hmot. Vyčlenit na něj hodlá z rozpočtu 17 miliard eur (asi 425 miliard Kč), oznámil včera premiér Mario Draghi. Jde o další sumu k letos schváleným už 35 miliardám eur, jimiž se italská vláda snaží od ledna zmírnit dopady růstu životních nákladů rodin a podnikatelů.

Nová opatření rozpočet více nezatíží, neboť vycházejí z předpokládaných vyšších příjmů, řekl podle agentury Reuters Draghi.

Balík nové pomoci zahrnuje další sociální bonusy nebo také opatření na podporu zemědělců kvůli výjimečnému suchu. Zvýší se například i částka na podporu pro používání veřejné dopravy či na příspěvky lidem na psychologa. Zhruba 700 milionů eur má jít na prodloužení snížení spotřební daně z benzinu a nafty o 25 centů na litr, které mělo skončit 21. srpna. Nově bude platit zatím do 20. září.

Itálii čekají příští měsíc předčasné parlamentní volby, k nimž vedl rozkol v široké vládní koalici. Podle analytiků ale Draghiho vláda zemi povede nejméně do listopadu, dokud se strany po volbách nedohodnou na novém kabinetu.

Pomoc domácnostem kvůli strmému růstu cen energií připravily i vlády dalších zemí EU. Například Česká republika se chystá zavést takzvaný úsporný tarif, který má pomoci domácnostem snížit účty za elektřinu, plyn i teplo.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek