Ústí nad Labem může z fondů EU získat v příštích pěti letech až půl miliardy

Ústí nad Labem může v příštích pěti letech získat na několik projektů zhruba půl miliardy korun z fondů Evropské unie v programu Integrované územní investice (ITI). Zastupitelé dnes jednomyslně schválili tzv. akční plán, který je podmínkou pro čerpání financí. Město mimo jiné uspělo s projektem na zvýšení bezpečnosti v ulici Sociální péče, příspěvek pokryje více než 90 milionů korun.

Nejnákladnějším projektem je depozitář muzea, který by měl stát zhruba 150 milionů korun. Muzeum skončilo se svým projektem v pozici tzv. hraničního projektu, a příspěvek tak činí asi 56 milionů korun namísto zhruba 93 milionů. Nový depozitář muzea by měl do roku 2024 vzniknout z bývalé trafostanice v ulici U Lanovky. Měl by sloužit k uchovávání sbírkových předmětů a měly by v něm být také laboratoře, konzervátorské dílny nebo prostor pro promítání. Veřejnost bude moci nahlédnout na specializovaných pracoviště, kde se seznámí s prací muzejníků.

Depozitář by měl být maximálně energeticky soběstačný a jeho provoz by měl mít minimální dopady na životní prostředí. Počítá se s využitím zelených střech, tepelných čerpadel, recyklovatelných materiálů a podobně.

Město uspělo také s modernizací několika učeben na základních školách či s revitalizací Mánesových sadů. Dopravní podnik města Ústí nad Labem uspěl mimo jiné s projektem na nákup 33 parciálních trolejbusů.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek