Zástupce náčelníka generálního štábu ocenil posílení soudržnosti v EU a NATO

Posílení jednoty, soudržnosti a úzké spolupráce mezi zeměmi Evropské unie a Severoatlantické aliance po ruské invazi na Ukrajinu vyzdvihl v úvodu dnešního jednání Vojenského výboru Evropské unie (EUMC) v Praze první zástupce náčelníka generálního štábu Ivo Střecha. V pražském Národním muzeu uvedl, že Evropská unie potvrdila svůj význam a využila své přednosti k flexibilní reakci na potřeby Ukrajiny.

Střecha v úvodu zasedání připomněl, že také jeho budova byla cílem střelby sovětských vojáků při invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. „Za 54 let od napadení Československa tento agresor již několikrát na své sousedy zaútočil,“ uvedl. Letošní invaze na Ukrajinu není podle něj jen útokem na sousední zemi, ale i na mezinárodní řád.

Role EU a NATO pro bezpečnost Evropy

Ruská invaze podle Střechy zásadně proměnila bezpečnostní prostředí a geopolitickou situaci. EU však potvrdila svůj význam, od počátku byla a zůstane aktivním hráčem, uvedl. „Ukrajina musí ve svém boji zvítězit a ČR zůstane jejím spolehlivým partnerem nejen v oblasti dodávek vojenského materiálu, finanční pomoci, ale i při pomoci statisícům ukrajinských uprchlíků,“ řekl.

Za velké pozitivum označil posílení jednoty a soudržnosti v EU i NATO. „Jejich role pro bezpečnost Evropy a jejich občanů musí i do budoucna zůstat nezpochybnitelná,“ uvedl. Mezinárodní spolupráce podle něj nabývá na významu, včetně projektů v rámci Stálé strukturované spolupráce (PESCO).

Výjezdní zasedání unijního vojenského výboru se koná jednou za půl roku, účastní se ho vojenští představitelé členských zemí včetně předsedy výboru. Koná se v zemi, která aktuálně předsedá Radě EU. Kromě jednání výboru je vždy v plánu také návštěva některého z vojenských zařízení. Členové mají možnost se seznámit i s kulturou a historií hostitelské země.

Vynikající program v rámci českého předsednictví

Odpoledne se výbor přesune do Hradce Králové, kde jeho členové zhlédnou ukázky každoročního zdravotnického mezinárodního vojenského cvičení Medical Man. Vedle českých se ho zúčastní slovenští, polští a maďarští vojáci. Testuje se při něm součinnost zdravotnických modulů zúčastněných armád a ladí společné operační postupy. Cílem je zefektivnit spolupráci při reakci na vzniklé situace.

Předseda Vojenského výboru EU Robert Brieger dnes ocenil české předsednictví, že členům výboru v Česku připravilo vynikající program. Ocenil možnost jednat v Praze, ale také odpolední program v Hradci Králové. Za práci v době českého předsednictví poděkoval náčelníkovi generálního štábu Karlu Řehkovi i celému českému týmu.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek