Projekt Kreativní Evropa podpořil české filmy, festivaly a další tvůrce

Program Kreativní Evropa (KE) určený na podporu evropských kulturních a kreativních odvětví rozdělil v minulém roce mezi české projekty částku asi 5,5 milionu eur, tedy zhruba 135 milionů korun. Grant získala třeba výroba filmu Teorie podivnosti a animovaného snímku Golem nebo čtyři tuzemské filmové festivaly. Za období mezi lety 2014 až 2020 získalo grant 136 českých kulturních organizací dohromady za 25 milionů eur (kolem 62,5 milionu korun). Novinářům to dnes sdělili představitelé Kanceláře KE.

Cílem programu je vytvořit jednotný rámec pro financování projektů zejména ve filmu, hudbě, scénickém a výtvarném umění, literatuře a videohrách a zvyšovat konkurenceschopnost kulturních a kreativních odvětví.

Dílčí program MEDIA loni podpořil 97 českých projektů částkou převyšující 101 milionů korun, tedy doposud nejvyšším obnosem, uvedla vedoucí Kanceláře KE MEDIA Vladimíra Chytilová. Druhý program Kultura v roce 2021 vybral 117 projektů, kterých se účastnilo 15 českých subjektů kreativního průmyslu. Ty obdržely celkem 1,2 milionu eur (zhruba 29,4 milionu korun).

Filmoví producenti z Česka získali z programu KE Media na vývoj dvaceti nových filmů a seriálů víc než 23 milionů korun. Peníze dostala například produkční společnost Film Kolektiv na film Teorie podivnosti podle Magnesií literou oceněného románu Pavly Horákové nebo společnost Hausboot Production na animovaný film Golem Jiřího Barty.

Mezi úspěšné české projekty, které v minulosti grant získaly, patří velkofilm Petra Václava Il Boemo. Snímek, který vznikl v produkci společnosti Mimesis Film, v roce 2016 podpořila Kreativní Evropa částkou 50.000 eur, tedy přes 1,2 milionu korun. Snímek, který pojednává o českém skladateli Josefu Myslivečkovi, měl světovou premiéru v hlavní soutěži festivalu v San Sebastianu a v českých kinech bude od 20. října.

Částku přes 16 milionů korun získali čeští filmoví distributoři. S finančním grantem do Česka přivezli evropské filmy jako romantický film Nejhorší člověk na světě režiséra Joachima Triera, francouzské drama Paříž, 13. obvod nebo drama Miloval jsem svou ženu. Čtyři tuzemské filmové festivaly Jeden svět, Zlín Film Fest, Letní filmová škola a queer festival Mezipatra, který uvádí filmy s gay, lesbickou, bisexuální a transgender tematikou, si rozdělily podporu ve výši téměř devíti milionů korun.

Dílčí program Kultura podpořil české organizace podle vedoucí Kanceláře KE Kultura Magdaleny Müllerové částkou převyšující 29 milionů korun. Grant získal například Signal Festival, který spojuje historické kulisy Prahy s novými technologiemi, a platforma Liveurope. Ta sdružuje hudební kluby v Evropě s cílem podpořit začínající umělce ve snaze koncertovat v zahraničí. Českým členem platformy je palác Akropolis v Praze.

Program Kreativní Evropa, do něhož je zapojeno asi 40 evropských zemí, nabízí ročně téměř dvě desítky výzev pro financování kulturních projektů. Program vznikl v roce 2014. Peníze se rozdělují centrálně pro všechny zapojené země, jednotlivé projekty tak musí obstát v celoevropské konkurenci. Žádosti o grant hodnotí experti z praxe.

Sdílet tento příspěvek