Vojtěch Belling z ČNB se stal místopředsedou finančního regulátora ESMA

Ředitel sekce regulace a mezinárodní spolupráce České národní banky (ČNB) Vojtěch Belling se stal místopředsedou Evropského úřadu pro cenné papíry a trhy (ESMA). Funkce v regulačním orgánu se ujme 21. listopadu, jeho funkční období potrvá do 15. června 2024, uvedla dnes ČNB v tiskové zprávě. Belling v ESMA nahradí Erika Thedéena, který byl jmenován guvernérem švédské centrální banky Riksbank.

Belling byl do letošního září členem správní rady ESMA. V ČNB působí od roku 2014, od roku 2018 je ředitelem sekce regulace a mezinárodní spolupráce.

„Gratuluji Vojtěchu Bellingovi ke zvolení místopředsedou ESMA. Tento úspěch považuji za ocenění jeho dosavadní reprezentace České národní banky ve vedení tohoto evropského dohledového orgánu. Zároveň se opět potvrzuje, že ČNB má ve svých řadách experty s velkou erudicí, kteří jsou respektovanými odborníky v Česku i v zahraničí,“ uvedl guvernér ČNB Aleš Michl.

ESMA je nezávislý evropský úřad založený v roce 2011, který přispívá k zajištění stability finančního systému Evropské unie, k posílení ochrany investorů a k podpoře stabilních finančních trhů.

Zdroj:čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality