Británie a EU se dohody na dalším postupu, pokud jde o sdílení obchodních dat

Británie se dnes dohodla na dalším postupu, pokud jde o sdílení dat s Evropskou unii ohledně obchodu se Severním Irskem. Jde o další krok k vyřešení dlouhotrvajících problémů, které vznikly po odchodu Británie z EU, uvedla agentura Reuters.

I britský ministr zahraničí James Cleverly a místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič uvedli, že dohoda uzavřená v Londýně, je důležitým krokem k dalším jednáním o obchodních pravidlech známých jako severoirský protokol.

Rozhovory o severoirském protokolu, tedy o té části brexitové dohody, která hovoří o kontrolách zboží mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království, byly po sedmiměsíční pauze obnoveny loni v říjnu.

„Shodli se na tom, že i když je ještě třeba vyřešit řadu rozhodujících otázek, abychom nalezli cestu kupředu, bylo dnes dosaženo dohody o dalším postupu týkajícího se konkrétní otázky přístupu EU k IT systémům Spojeného království,“ stojí ve společném prohlášení Cleverlyho a Šefčoviče.

Británie formálně opustila EU před téměř třemi lety. Učinila tak na základě dohody, která ošetřuje i klíčovou výzvu v podobě zachování volného režimu na hranici Severního Irska s Irskou republikou, z níž se v důsledku brexitu stala vnější hranice EU. Nakonec se Londýn a Brusel dohodly, že na uvedenou část Spojeného království se budou nadále vztahovat pravidla jednotného unijního trhu, zatímco kontroly zboží budou probíhat při jeho cestě mezi regionem a zbytkem Británie.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek