Evropská „občanka“ do mobilu hledá svou podobu

Jak by se Vám líbilo mít veškeré informace pro úřady, firmy a instituce na jednom místě? Evropská komise v pátek zveřejnila svou představu, jak toho na území evropské sedmadvacítky dosáhnout.

14.2.2023

Výsledkem je dokument, který definuje, jak si evropské špičky nově představují identifikaci obyvatel. V podstatě se jedná o univerzální model elektronické identity v mobilu, která má majiteli nabídnout bezpečný nástroj pro komunikaci se třetími osobami v online prostoru. „EUDI“, tak se iniciativa jmenuje, také vyjmenovává funkce/služby, které má platforma svým uživatelům nabízet. Nechybí mezi nimi např. řidičák, zdravotní průkaz nebo třeba získané vzdělání a kvalifikace.

Důležitá je zejména unifikace použití aplikace. Přestože to vypadá, že její správa nebude celoevropská, její administraci zřejmě zajistí jednotlivé členské státy, cílem je, aby obsah i forma byly pro celou sedmadvacítku stejný, nebo alespoň velmi podobný. To v praxi znamená především, že můžeme lépe uplatňovat naše práva v rámci jednotného trhu. Nadále by tak mohlo být pro našince jednodušší prokázat v EU27 úroveň vzdělání, dovedností, finanční bonity apod. Důležité je podotknout, že se ze strany Komise jedná o návrh, který bude dále upřesňován.  Navíc i v případě schválení je na každém z nás, jestli možnost užívat evropskou identitu využije, či nikoli.

více informací o iniciativě zde: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/library/european-digital-identity-wallet-architecture-and-reference-framework

autor: Mirek Krša – Eurocentrum Olomouc

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality