S Erasmem mohou nově vyjet do zahraničí trenéři amatérských sportovců 

Trenéři amatérských sportovců a další lidé, kteří s neprofesionálními sportovci v Česku pracují, mohou nově vyjet s programem Erasmus+ do zahraničí. Díky pozorování práce trenérů v jiných zemích se mohou naučit nové postupy nebo mohou rozvíjet své schopnosti díky trénování sportovců v cizině. Evropský stipendijní program nabízí výjezdy nově od tohoto roku. Celkový rozpočet pro Česko v programu Erasmus+ pro tento rok je 80,5 milionu eur, z toho 195.217 eur je vyčleněno na výjezdy pracovníků v amatérském sportu. Novinářům to dnes sdělil ředitel Domu zahraniční spolupráce (DZS) Michal Uhl.

Erasmus začal fungovat v roce 1987, ČR se do něj zapojila od roku 1998. Jde o největší evropský program ve vzdělávání. DZS, které je příspěvkovou organizací ministerstva školství, má na starosti jeho fungování v ČR. Otevřen je v současnosti nejen vysokoškolákům, ale i středoškolákům, žákům základních škol, pracovníkům s mládeží a nově také lidem věnujícím se amatérským sportovcům.

„Vyjet mohou trenéři a další zaměstnanci, a to placení i dobrovolníci, v oblasti amatérského sportu. Je možné podpořit výjezdy zaměstnanců i v jiných než pouze v amatérských klubech, ale pouze za předpokladu, že bude jejich účast přínosná i pro amatérský sport,“ nastínili pravidla programu představitelé DZS.

Trenéři mohou do hostitelské země vyjet až na 60 dní

Zájemci z řad trenérů a dalších pracovníků podle Uhla mohou až na 60 dní vyjet trénovat do hostitelské organizace v zahraničí. Sledovat trenéry v zahraničí při práci mohou účastníci projektu po dva dny až dva týdny. Lidé mohou vycestovat do členských zemí EU a do kandidátských zemí jako jsou Srbsko či Turecko. Programu se podle DZS účastní také Norsko, Island a Lichtenštejnsko. Z peněz na sportovní výjezdu budou účastníkům hrazeny mimo jiné cestovní náklady, pobytové náklady či mimořádné výdaje na víza či očkování.

Erasmus začal před 36 roky spoluprací 11 zemí a byl původně zaměřený jen na vysokoškoláky. V nové podobě s označením Erasmus+ funguje od roku 2014, kdy se otevřel pro víc skupin účastníků a pokrývá všechny sektory vzdělávání.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality