Ministři obrany NATO prodiskutují navýšení peněz na obranu

O zvyšování výdajů na obranu v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu se dnes budou bavit ministři obrany zemí Severoatlantické aliance. Během závěrečného druhého dne zasedání v Bruselu proberou i možné navýšení cíle pro zásoby munice v arzenálech aliančních armád.

Poslední ministerské jednání před červencovým summitem NATO věnují zástupci vlád otázce financí, které bude rezonovat i na vrcholné schůzce ve Vilniusu. Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg se lídrům chystá navrhnout, aby současný závazek dvou procent hrubého domácího produktu (HDP) na obranu nebyl stropem, ale minimálním prahem. Německý ministr obrany Boris Pistorius ve čtvrtek mluvil o tom, že jeho země, která byla dosud dvěma procentům velmi vzdálena, jich dosáhne už v příštím roce.

Například ministři pobaltských zemí či Polska však chtějí, aby se aliance zavázala k pevné hodnotě nad dvěma procenty. Česko, které na jednání zastupuje ministryně Jana Černochová, hovoří o dosažení dvouprocentní hladiny v příštím roce.

Ministři by podle Stoltenberga měli schválit nové a vyšší cíle pro úroveň zásob bojově využitelné munice v aliančních skladech. Již ve čtvrtek se bavili se zástupci zbrojního průmyslu s cílem zajistit navýšení výroby zbraní a munice, jejíž zásoby vyčerpávají dodávky Ukrajině. Některé země podle aliančních diplomatů neplnily ani dřívější individuální cíle před začátkem ruské agrese a nyní se patrně budou muset připravit na jejich zvýšení.

Zdroj: ČTK

Foto: Reuters

Sdílet tento příspěvek