Zasedání Euroskupiny oslavilo 25. výročí

Ve čtvrtek 15. června se v Radě EU uskutečnilo výroční zasedání Euroskupiny. Pravidelné jednání ministrů financí eurozóny se věnovalo pokroku projektu digitálního eura, evropským kapitálovým trhům, hodnocení stavu eurozóny či plánování pracovního programu na příští období.

Předseda Euroskupiny Paschal Donohoe na úvod připomněl, že se aktuální setkání koná přesně v den 25. výročí od prvního zasedání. V této souvislosti zdůraznil ústřední úlohu Euroskupiny, která se zasadila o odolnost evropské měny, přestože v posledních 5 letech čelila mnohým výzvám. Zmínil především pandemii, ruskou válku na Ukrajině nebo inflační krizi.  

„Až se v roce 2048 dočkáme dalšího 25. výročí Euroskupiny, a jsem si jist, že až se k němu dostaneme, budeme se ohlížet za dalším čtvrtstoletím, kdy se euro měnilo, ale stále bylo odolné, podporovalo obyvatele Evropy a přispívalo k hospodářskému růstu a zvyšování životní úrovně.“

Paschal Donohoe, předseda Euroskupiny


Digitální euro
Projekt digitálního eura přináší vizi digitální formy financí Centrální evropské banky vydávané pro maloobchodní použití. Představuje alternativu (ne však náhradu) fyzické hotovosti, která přinese výhody občanům i podnikům, podpoří inovace a posílí otevřenou strategickou autonomii EU. Euroskupina zhodnotila pokrok projektu digitálního eura na základě aktuálních informací ze strany Evropské komise před zveřejněním jejího legislativního návrhu a na základě prezentace Evropské centrální banky.

Pracovní program do března 2024
Předseda Euroskupiny Paschal Donohoe taktéž nastínil pracovní program Euroskupiny na období do března 2024. Mezi hlavní oblasti, kterým se Euroskupina plánuje v následujících měsících věnovat, patří koordinace fiskální a hospodářské politiky, zaměření na hlubší a konkurenceschopnější Evropskou hospodářskou a měnovou unii a pokračování projektu digitálního eura. Také byl diskutován předběžný program nadcházejících setkání, kdy to příští je plánováno na 13. července.

Kapitálové trhy
Zástupci Komise, Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky prezentovali své názory na výkonnost evropských kapitálových trhů. Byl tak připraven základ pro další politická jednání o budoucnosti unie kapitálových trhů. Ta představuje iniciativu Evropské unie k vytvoření jednotného kapitálového trhu v celé EU. Cílem tohoto projektu je zajistit, aby investice a úspory proudily mezi všemi členskými státy a přinášely prospěch občanům, podnikům a investorům.

Dohled po ukončení programu
Ministři také jednali o dohledu po ukončení programu v případě Řecka, Kypru, Irska, Portugalska a Španělska. Evropská komise a Evropská centrální banka představily hlavní body nejnovějších zpráv těchto pěti členských států. Jednání se zúčastnil i Mezinárodní měnový fond.

Přezkum politik eurozóny podle článku IV
Hodnocení eurozóny podle článku IV je pravidelný proces, v jehož rámci Mezinárodní měnový fond (IMF) posuzuje hospodářský vývoj členských států, vede konzultace s tvůrci politik eurozóny a poskytuje cílené politické poradenství. Na jednání vystoupila ředitelka IMF Kristalina Georgieva, která zhodnocení představila a zdůraznila význam zintenzivnění podpory nejzranitelnějším zemím.

Zdroj a foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek