Zástupci zemí EU se shodli na jedenácté sadě sankcí proti Rusku

Velvyslanci zemí Evropské unie se dnes shodli na jedenáctém balíku sankcí proti Rusku, který má dále omezit jeho možnosti pokračovat v agresi vůči Ukrajině. Oznámilo to švédské předsednictví Rady EU. Nová sada, o které sedmadvacítka zemí vyjednávala více než šest týdnů, obsahuje zejména opatření proti obcházení dosavadních postihů. Aby vstoupila v platnost, musí ji formálně schválit členské země.

Evropský blok zavedl od loňského začátku ruské invaze bezprecedentní sankce vůči ruskému hospodářství, omezil vývoz vojensky využitelných technologií, dovoz ropy či styk s bankami. Některé sankce však režim prezidenta Vladimira Putina prostřednictvím jiných zemí a zahraničních firem obchází. Včera dohodnutá sada proto vedle více než stovky dalších jmen ruských činitelů a firem obsahuje hlavně nástroje, které mají toto porušování sankcí znemožnit.

„Zasadí další ránu Putinovu válečnému stroji přitvrzením exportních omezení a zacílením na subjekty podporující Kreml.“

Ursula von der Leyen, předsedkyně Evropské komise

EU se snaží koordinovat přijímání protiruských sankcí se Spojenými státy a Británií. Zatímco Washington a Londýn oznámily schválení nové sady postihů již před více než měsícem, sedmadvacítka dohodu opakovaně odkládala. Unijní země vedly dlouhou debatu zejména o možné odvetě ze strany Číny či jiných zemí, pokud se sankce vztáhnou na jejich firmy. Sankční balíček, který je až do konečného schválení neveřejný, podle diplomatických zdrojů zahrnuje trojici čínských firem.

Nová opatření umožní také v krajním případě omezit vývoz zboží využitelného pro vojenské účely do třetích zemí, které zjevně pomáhají Rusku sankce obcházet. Unijní činitelé hovoří v této souvislosti například o postsovětských státech, jako je Kazachstán, některých zemích Perského zálivu či o Číně. Případným restrikcím ale bude předcházet důkladná analýza situace a opakované varování, aby země přestala Rusku v obcházení sankcí pomáhat.

Dalším dohodnutým nástrojem je možnost omezit tranzit vojensky využitelných technologií přes Rusko. Týkat se má zboží, které EU prodává zejména do některých postsovětských zemí, ale během přepravy zůstane v Rusku.

Unie v rámci nové sady také rozšířila sankční seznam lidí a subjektů, kterým kvůli invazi na Ukrajinu zmrazila majetek a zakázala cesty na své území. Podle diplomatů na něj přibyde 71 činitelů a 33 firem či institucí. Část z nich je podle EU odpovědná za násilné deportace ukrajinských dětí do Ruska.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek