Netradiční přednáška

Přednášky o Evropské unii na základních, středních i vysokých školách jsou již pravidelnou aktivitou všech eurocenter, ale pozvánka na přednášku na setkání pěstounských rodin od organizace Náhradním rodinám o.p.s. působící v Karlovarském kraji, byla pro Eurocentrum Karlovy Vary nová výzva, kterou jsem nemohla odmítnout.

Pěstounská péče je velmi ceněná služba náhradní rodinné péče v naší společnosti. K jejímu rozvoji přispívá také významně Evropský sociální fond. Kromě vlastní péče se pěstouni vzdělávají s pomocí podpůrných organizací a setkávají se.

Na červnovém víkendovém setkání nedaleko Jáchymova jsem dostala možnost uspořádat přednášku pro rodiče – pěstouny, kteří působí v různých oborech. Téma evropských institucí, historie vzniku EU, zavedení eura nebo možnosti využití evropských fondů všechny zaujalo. Druhý den dopoledne jsme pak uspořádali soutěžní klání pro 6 smíšených rodinných týmů. Soutěžily i ty nejmenší děti alespoň obrázky a doplňovačkami, ty větší si opakovaly znalosti o evropských zemích. Pro rodiče jsem nasadila těžší otázky o historii EU, eurozóně a slepou mapu Evropy. Všechny týmy také musely postupně na čas sestavit naše oblíbené velké puzzle. Vyzkoušely si, že při spolupráci jsou výsledky lepší, než když se snaží každý sám. Všechny kvízy a soutěže byly vyhodnoceny a vítězné družstvo si odneslo deskovou hru a další drobné odměny. Díky za pozvání!

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality