Tváře EU: Ursula von der Leyen, předsedkyně Evropské komise

Představujeme Vám informační „seriál“ o osobnostech Evropské unie, který na Euroskopu nyní poběží každé pondělí. Jeho cílem je přiblížení zajímavých a vysoce postavených představitelů nejen institucí EU. Dozvíte se informace jak o náplni jejich práce, tak i zajímavá fakta o jejich kariérním vývoji a osobním životě. Dnes si představíme Ursulu von der Leyen, předsedkyni Evropské komise.

Kariérní vývoj

Ursula von der Leyen se narodila do rodiny s politickým zázemím. Strávila velkou část svého dětství v Bruselu, protože její otec, Ernst Albrecht, pracoval jako šéf kabinetu v Komisi Evropského hospodářského společenství. I přesto nebyla cesta von der Leyen k politické kariéře přímočará. Nejprve totiž studovala obor ekonomie. Studia však nedokončila a změnila své zaměření na medicínu, které se pracovně poté také věnovala. Čtyři roky navíc žila v USA se svým manželem.

Ursula von der Leyen s otcem Ernstem Albrechtem

Co se týče politické aktivity, von der Leyen se ve 43 letech začala angažovat v politice Dolního Saska, jejímž představitelem byl dříve v letech 1976 až 1990 její otec. V roce 2004 se stala členkou výboru vedení Křesťanské demokratické unie (CDU). Postupně zastávala post ministryně rodinných záležitostí, seniorů, žen a mládeže v prvním kabinetu Angely Merkelové, poté poslankyně parlamentu, ministryně práce a sociálních věcí a předsedkyně CDU. Zároveň se v roce 2013 stala první ministryní obrany, přičemž se v této pozici potýkala například s anexí Krymu v roce 2014 nebo masivními vlnami migrace do Evropy v následujícím roce. V prosinci 2019 započal její mandát předsedkyně Evropské komise, kdy byla do této funkce zvolena jako vůbec první žena.

Zajímavosti

Pseudonym Rose Ladson

Během studií ekonomie v Londýně vystupovala pod jménem Rose Ladson. Chtěla se tak chránit, protože němečtí politici a jejich rodiny se stávali terčem levicových militantů. Jméno Rose si vybrala proto, že ji její rodina přezdívala „růžička“. Londýn se jí během studií velmi zalíbil a ráda vyrážela na koncerty punkové a rockové hudby.

Rodina o sedmi dětech

Ursula von der Leyen má 7 dětí. To ji inspirovalo k zavádění reforem například během působení na pozici ministryně rodinných záležitostí, kdy se zasloužila o zavedení placené rodičovské dovolené a rozšíření zařízení na péči o děti.

Vášeň pro koně

Předsedkyně Komise má své hlavní sídlo blízko Hannoveru, kde vlastní stáje s koňmi. Jezdectví je totiž jedním z jejích koníčků a v minulosti dokonce závodila.

Sofagate

V dubnu 2021 se von der Leyen spolu s Charlesem Michelem osobně setkala s tureckým prezidentem Erdoganem v Ankaře. Sofagate označuje diplomatický incident, kdy oba muži usedli na křesla ke státním vlajkám, zatímco pro předsedkyni Komise zbylo místo na pohovce v ústraní. Von der Leyen označila situaci za důkaz nerovného zacházení s ženským pohlavím.

Priority a současné výzvy

Mezi hlavní cíle von der Leyen patří například genderová rovnost a řešení klimatické krize. Vývoj událostí v Evropě i ve světě však přiměl evropskou politiku řešit zejména pandemii COVID-19, jednu z největších hrozeb pro veřejné zdraví v tomto století. V této oblasti sehrála von der Leyen důležitou roli v zajištění vakcín, přičemž téměř tři čtvrtiny občanů EU jsou v současnosti očkovány alespoň jednou dávkou vakcíny.

Zásadní roli nyní sehrává Evropská komise a další instituce EU v podpoře Ukrajiny ve válce vyvolané Ruskem. Von der Leyen spolu s dalšími představiteli EU podpořila dodávky zbraní a munice na Ukrajinu, finanční pomoc a uvalení sankcí na Rusko. Od dubna 2022 navštívila několikrát Kyjev a sešla se s ukrajinským prezidentem Zelenským. Zároveň se von der Leyen v případě Ukrajiny zasloužila o urychlení udělení statutu kandidátské země EU. V souvislosti s válkou na Ukrajině se taktéž zavázala k reformě energetického trhu a odklonu od dodávek ruského plynu.

Zdroje:

Britannica, vogue.co uk, POLITICO

Foto: ČTK, Rada EU

Sdílet tento příspěvek