Antimonopolní úřad může rozhodovat o ochraně dat, rozhodl soud EU

Antimonopolní úřady v zemích Evropské unie mohou zakázat velkým technologickým firmám jako Meta zpracovávat osobní data uživatelů. Konstatoval to dnes Soudní dvůr EU, jehož rozhodnutí otevírá cestu k rozšíření dohledu nad praktikami dominantních internetových hráčů v unijních zemích.

Soudci v Lucemburku se zabývali případem, v němž německý úřad pro ochranu hospodářské soutěže provozovateli sociální sítě Facebook zakázal využívat údaje jeho uživatelů z Instagramu či WhatsAppu, což jsou další platformy patřící firmě Meta. Americká společnost rozhodnutí zažalovala u německého soudu, neboť podle ní úřad překročil svou pravomoc.

Podle unijního soudu však má antimonopolní úřad právo posuzovat, zda firma neporušuje nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) v případech, které se týkají možného zneužití dominantního postavení. Soud zároveň uvedl, že úřad dohlížející na hospodářskou soutěž musí respektovat rozhodnutí orgánů pro ochranu dat, pokud se již stejným případem zabývaly dříve.

Případ, o němž německý soud rozhoduje, se týká využívání osobních údajů v zájmu zadávání reklamy cílené na konkrétní uživatele. Podle nejvyššího orgánu unijní justice nemůže personalizace reklamy, kterou je Facebook financován, odůvodnit zpracovávání údajů bez souhlasu dotčených lidí.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek