Návod k eurovolbám 2024: jak volit?

Již v červnu příštího roku nás čekají volby do Evropského parlamentu, ve kterých si budeme vybírat nové europoslance. Připravili jsme pro Vás kompletní návod, jak postupovat před volbami, kde vyřídit voličský průkaz, či jak kroužkovat preferované poslance.

Termín voleb je od letošního května již oficiálně znám. Rada EU oznámila, že voliči zavítají k volebním urnám v období od 6. do 9. června 2024. V České republice si budeme nové zástupce unijního zákonodárného sboru vybírat v tyto dny:

• pátek, 7. června 2024 od 14:00 do 22:00 hodin,
• sobota, 8. června 2024 od 8:00 do 14:00 hodin.

Parlament ČR bude v blízké době projednávat novelu zákona, která má nově zavést pouze jeden volební den, kterým by měl být s největší pravděpodobností pátek. Nadcházejících voleb do Evropského parlamentu se však plánovaná změna zřejmě ještě nedotkne a volby budou dvoudenní jako doposud.

Kdo může volit a kde
Voleb do Evropského parlamentu se mohou účastnit všichni občané České republiky, kteří alespoň ve druhém dni voleb dosáhnou věku 18 let, a zároveň u nich nebyla omezena svéprávnost k výkonu volebního práva. Stejné volební právo mají také občané jiných členských států EU, kteří disponují povolením k přechodnému či trvalému pobytu na území (za podmínky, že jim bylo povolení k pobytu vydáno alespoň 45 dní před konáním voleb). Hlasování pro české kandidáty probíhá pouze na území České republiky, nelze tedy volit na zastupitelských úřadech v zahraničí. Pokud občan ČR dlouhodobě pobývá v jiném členském státu EU, má možnost volit v zemi svého pobytu, avšak pouze kandidáty uvedeného státu a za podmínek dané země.

Volič se v den konání voleb musí dostavit do příslušné okrskové volební místnosti v místě svého trvalého bydliště. Pokud volič již dopředu ví, že se v době konání voleb bude nacházet mimo své trvalé bydliště, má možnost požádat o voličský průkaz. Občané jiných členských států EU, kteří chtějí hlasovat na území ČR pro české kandidáty, jsou povinni požádat o zápis do seznamu voličů (pokud tak neučinili již v předchozích volbách). Více informací o volbách pro cizince naleznete zde.

Voličský průkaz
Voličský průkaz umožňuje hlasování v libovolném volebním okrsku na území ČR. Je možné o něj zažádat osobně, písemně nebo prostřednictvím datové schránky u obecního úřadu dle trvalého bydliště, nejpozději však 7 dnů před konáním voleb. Češi trvale žijící v zahraničí, kteří jsou zapsáni ve zvláštním seznamu voličů, si mohou o průkaz požádat na zastupitelském úřadu. Hlasovat s ním však mohou pouze na území České republiky.

Hlasovací lístky
Každý právoplatný volič obdrží hlasovací lístky poštou na adresu trvalého bydliště nejpozději 3 dny před konáním voleb. Pokud Vám lístky nebudou doručeny nebo si je doma zapomenete, volební komise Vám na vyžádání poskytne kompletní sadu hlasovacích lístků přímo ve volební místnosti

Jak volit
V termínu konání voleb se voliči musí osobně dostavit do příslušné okrskové volební místnosti dle místa trvalého bydliště (s volebním průkazem kdekoliv). Po vstupu jsou povinni prokázat svou totožnost volební komisi – a to buď občanským průkazem nebo cestovním pasem, občané jiných států EU dále průkazem o povolení k přechodnému či trvalému pobytu.

Volič následně od volební komise obdrží orazítkovanou úřední obálku. Každá volební místnost má k dispozici prostor k tajnému hlasování za plentou. Tam do obdržené obálky vložíte pouze jeden volební lístek s Vámi preferovanou kandidující stranou a obálku následně vhodíte do připravené volební urny (není nutné obálku zalepovat). Hlas je neplatný, pokud obálka obsahuje více hlasovacích lístků a také v případě, kdy na ní chybí úřední razítko.

Kroužkování
Ve volbách do Evropského parlamentu je možné hlasovat pouze pro jednu kandidující stranu. Kromě toho můžete vybrat jednoho až dva kandidáty, kterým přidělíte tzv. preferenční hlas. Ten udělíte zakroužkováním pořadového čísla vybraného kandidáta. Pokud zakroužkujete více než dva kandidáty, hlasovací lístek se započítá ve prospěch dané kandidující strany, avšak preferenční hlasy nebudou přičteny.

Zdroj: MVČR
Ilustrační foto: Evropský parlament



Sdílet tento příspěvek