11. červenec: Světový den populace

Na dnešní den připadá mezinárodní svátek Světového dne populace. Hlavním cílem této události je zvýšit povědomí o globálních populačních problémech, jako je nerovnost pohlaví, chudoba a porušování lidských práv. Světový den populace byl poprvé vyhlášen v roce 1989 radou Rozvojového programu OSN.

Každoročně má Světový den populace určité téma. Například minulý rok nesl téma „Svoboda volby v době pandemie“, které se věnovalo dopadu pandemie COVID-19 na rozhodování lidí ohledně svého života a budoucnosti. Letos se světový den populace zaměřuje na rovnost žen a dívek v globálním kontextu. Ženy tvoří přibližně 49,7 % světové populace. I přesto jsou práva žen v diskusích o demografii a populační politice často opomíjena. Tato nerovnost brání ženám a dívkám v rovném přístupu ke vzdělání či pracovnímu trhu. „Rovnost žen a mužů musíme prosazovat, abychom vytvořili spravedlivější, odolnější a udržitelnější svět. Kreativita, vynalézavost a síla žen a dívek jsou zásadními elementy pro řešení demografických výzev, které ohrožují naši budoucnost,“ uvedla k události OSN.

Do oslav mezinárodního dne se mimo jiné zapojují i organizace a vlády. Napříč celým světem se konají kampaně na sociálních sítích či semináře a workshopy, které mají za cíl zvýšit povědomí o demografických a společenských otázkách. Akce jsou často doplněny i charitativní činností na podporu organizací, které se zabývají reprodukčním zdravím. Mezi tyto organizace patří například Populační fond OSN (UNFPA), Planned Parenthood či Marie Stopes International.

V posledních desetiletích řada studií naznačuje, že klíčovou roli při stabilizaci populačního růstu hrají právě ženy. Ve velké části světa však stále ženy nemají právo na stejné vzdělání jako muži či plná reprodukční práva. OSN uvádí tyto statistiky:

Práva žen a rovnost pohlaví je společnou hodnotou i Evropské unie a jsou zakotvena v Lisabonské smlouvě. Evropská unie v této oblasti napříč lety přijala významné právní předpisy a členské státy se zavazují tyto směrnice dodržovat. Kromě právně závazných směrnic stojí za zmínku Strategie rovnosti žen a mužů pro období 2020-2025, v jejímž rámci Evropská komise každoročně předkládá zprávy o pokroku. Mezi klíčové cíle této strategie patří ukončení genderově podmíněného násilí, boj proti genderovým stereotypům, odstranění genderových rozdílů na trhu práce, dosažení rovné účasti v různých odvětvích ekonomiky, řešení rozdílů v odměňování žen a mužů a v důchodech, odstranění rozdílů v péči o ženy a muže a dosažení genderové rovnováhy v rozhodování a politice. Pravděpodobně nejvýznamnějším milníkem je schválení směrnice o vyváženosti zastoupení žen a mužů ve správních radách společností, o které jsme psali zde.

Zdroj: OSN

Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek