Brno může stavět multifunkční halu, Komise schválila zapojení veřejných zdrojů

Brno může stavět multifunkční halu téměř za šest miliard korun. Evropská komise potvrdila, že ji lze stavět s podporou veřejných zdrojů, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí města Filip Poňuchálek. Město chce začít se stavbou v západní části výstaviště letos, zbývají poslední administrativní kroky. Hala pro 13.000 diváků má sloužit primárně hokejové Kometě, ale zároveň pro pořádání jiných sportovních a kulturních akcí. Město si na stavbu půjčí také 2,2 miliardy korun od České spořitelny.

„Evropská komise konstatovala, že jde v případě multifunkční haly o přiměřenou podporu, která je nezbytná a vhodná pro posílení sportovních a kulturních ekonomických činností přispívajících k hospodářskému rozvoji celého regionu.“

Markéta Vaňková, primátorka města Brna

Město na stavbu získá také dotaci půl miliardy korun – 300 milionů od Národní sportovní agentury a 200 milionů od Jihomoravského kraje. Zbylé náklady musí pokrýt z vlastních zdrojů, tedy z rozpočtu a z úvěru. Při schvalování úvěru červnovým zastupitelstvem radní Petr Kratochvíl novinářům řekl, že v částce 5,76 miliardy korun na stavbu je miliardová rezerva. Úvěr od České spořitelny bude město splácet do roku 2050. Úrok činí 4,87 procenta a město tak přeplatí půjčenou částku o 1,7 miliardy korun.

Původní záměr města byl, aby halu provozoval soukromý subjekt, který s městem uzavře nájemní smlouvu a bude městu každoročně odvádět smluvenou částku. Nikdo takový se však nenašel. Proto město rozhodlo, že provoz zajistí nová městská společnost Arena Brno, která bude postupně podle potřeby nabírat zaměstnance. K dispozici má město finanční analýzu, v níž se kalkuluje s počty sportovních zápasů i koncertů, s počty diváků, s příjmy za pronájem skyboxů a dalšími příjmy. Vedení města věří, že hala zisk generovat bude. Pokud však bude vykazovat ztrátu, bude se sanovat z městského rozpočtu, uvedla Vaňková. Kratochvíl řekl, že město chce i v budoucnu usilovat o to, aby se našla komerční společnost, která bude halu provozovat.

Zdroj: ČTK
Foto: brno.cz

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality