Za 560 milionů Kč má vzniknout 15 kulturních center v regionech

Ministerstvo kultury (MK) vyhlásilo další výzvu na podporu kultury v regionech, která je součástí Národního plánu obnovy. Cílem výzvy Rozvoj regionálních kulturních a kreativních center je nejpozději do 1. prosince 2025 vybudovat alespoň 15 malých center ve všech regionech České republiky. Na výzvu je určeno 560 milionů korun, žádosti lze podávat přes dotační portál MK od 21. srpna do 29. září, uvedlo dnes MK v tiskové zprávě.

Centra mají být středobodem kulturních a kreativních aktivit regionu, měla by propojit umělecký, podnikatelský a občanský sektor a zajistit další rozvoj každého kraje. Dalším přínosem má podle ministerstva být zefektivnění a větší udržitelnost kulturní infrastruktury a motivace k vícezdrojovému financování projektů. Aby mohly žádosti dostat podporu, mohou centra vzniknout buď výstavbou nového objektu, nebo přestavbou či rozšířením stávajícího kulturního centra.

O podporu mohou žádat pražské městské části, obce a příspěvkové organizace územních samosprávných celků, nestátní neziskové organizace, tedy obecně prospěšné společnosti, nadace, nadační fondy, ústavy, spolky, zájmová sdružení právnických osob.

Podporu může dostat jen organizace, která byla zřízena alespoň jeden rok před podáním žádosti o poskytnutí podpory. Současně musí žadatel vykonávat veřejné knihovnické a informační činnosti podle knihovního zákona a být v Evidenci knihoven.

Ministerstvo kultury má v rámci Národního plánu obnovy na starost projekty týkající se rozvoje kulturního a kreativního sektoru. V současné době má ministerstvo kultury vypsáno 14 výzev, 11 z nich je již uzavřeno. Pro letošní rok se připravuje vypsání dalších čtyř nových výzev; tři výzvy se opakovaně vyhlašují v každém kalendářním či školním roce.

Peníze z Národního plánu obnovy z fondu EU bude ČR rozdělovat do roku 2026. Plán vznikl jako nástroj ke zmírnění dopadů epidemie covidu-19 a znovunastartování ekonomiky s využitím evropských peněz z Nástroje pro oživení a odolnost EU v letech 2021 až 2027. ČR by měla ve formě grantů získat 179 miliard korun, tuzemské kulturní a kreativní projekty mohou získat 5,5 miliardy korun.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek