Ve Španělsku rozkryli síť pašeráků lidí a zadrželi 19 osob ze Sýrie a Maroka

Španělská policie s podporou unijní policejní organizace Europol a německé policie zadržela 19 lidí ze Sýrie a Maroka, které podezřívá z organizovaného pašování lidí z Afriky do zemí Evropské unie. Skupina organizovala cesty z Libanonu, Alžírska a Egypta, cílovými destinacemi byly zejména Německo a Norsko. O červnovém zátahu na sedmi místech dnes v tiskové zprávě informoval Europol.

Skupina převážela migranty z pobřeží u španělských měst Almería a Murcia na předměstí Madridu. Tam je v neuspokojivých hygienických podmínkách držela v sedmi lokalitách až do jejich odjezdu do další destinace. Migranti pak ze Španělska cestovali lodí nebo letecky s falešnými doklady z letiště Madrid-Barajas.

Skupina podle kriminalistů zajistila 68 nelegálních převozů, jejích služeb pro cestu do EU využilo 550 Syřanů. Celá cesta vyšla zájemce na více než 20.000 eur (482.000 korun).

Během zhruba ročního vyšetřování se ukázalo, že skupina spolupracovala s dalšími organizovanými zločineckými skupinami. Síť operovala v Asii, Africe a Evropě, jejich trasy na sebe navazovaly. Gangy ke vzájemným platbám používaly způsob financování obvyklý v muslimských zemích zvaný hawala, který funguje bez bankovních převodů. Peníze převádí takzvaní hawaladaři, kteří je v hotovosti zinkasují a svému partnerovi v místě dodání dají pokyn, aby částku, rovněž v hotovosti, vyplatil určené osobě.

Zdroj: ČTK

foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek