Plzeňský TechTower je mezi pěti finalisty evropské soutěže Regiostars 2023

Plzeňské technologické centrum TechTower, otevřené letos v únoru, je mezi pěti finalisty evropské soutěže Regiostars 2023. Zúčastnilo se jí 228 projektů, které přispívají ke spolupráci napříč státy, a jsou příklady dobré praxe pro celou Evropu. Plzeň za 780 milionů korun zrekonstruovala hlavní část památkově chráněných objektů v bývalých kasárnách a pivovaru. Pokud se chce město oprostit od pouhých montoven, tak projekty, jako je TechTower, jsou přesně cestou, jakou musí jít, řekl ČTK primátor Roman Zarzycký (ANO).

Vědeckotechnický park podle něj umožnil vznik unikátního prostoru pro inovátory, technologické nadšence, programátory, začínající podnikatele i etablované firmy. „Jestliže jsme odbornou porotu zaujali natolik, že jsme postoupili do TOP 5, pak máme určitě v Bruselu šanci uspět. Ostatní finalisté z Německa a Španělska budou ale tvrdou konkurencí,“ řekl radní Daniel Kůs (Piráti).

Podle šéfa útvaru koordinace evropských projektů města Ericha Beneše uspěla Plzeň v kategorii Konkurenceschopná a inteligentní Evropa zaměřené na inteligentní ekonomickou transformaci. „Otevřením TechToweru se rozšířily odborné služby, které Plzeň firmám nabízí – hlavně o start-upové poradenství, mentoring v oblasti vedení a marketingu, zprostředkování kontaktů a sdílení informací,“ řekl Luděk Šantora, ředitel správy informačních technologií města, která TechTower spravuje. Podle něj propojuje studenty s firmami a tato komunita roste. „Díky tomu máme šanci udržet v regionu talentované lidi a pracovat na tom, aby byli v Plzni dlouhodobí a kvalitní zaměstnavatelé,“ řekl.

Detailní představení projektu a jeho přínosů před odbornou porotou bude v říjnu v Bruselu na Evropském týdnu regionů. Vítězové letošního ročníku pak budou vyhlášeni na slavnostním ceremoniálu 16. listopadu v Ostravě. Od 14. září začne hlasování o Cenu veřejnosti, kde se utká všech 30 vybraných finalistů napříč kategoriemi.

Zdroj: ČTK

Foto: Techtower.cz

Sdílet tento příspěvek