HDP Evropské unie zůstal ve druhém čtvrtletí beze změny, potvrdil Eurostat

Hrubý domácí produkt (HDP) Evropské unie zůstal ve srovnání s předchozími třemi měsíci beze změny. V prvním čtvrtletí vzrostl o 0,2 procenta. Meziroční tempo růstu zpomalilo na 0,5 procenta z 1,1 procenta v prvním čtvrtletí. Ve zpřesněné zprávě to uvedl evropský statistický úřad Eurostat, který tak potvrdil rychlý odhad z konce minulého měsíce.

Ekonomika dvacítky zemí eurozóny podle zpřesněné zprávy Eurostatu stoupla ve srovnání s předchozím kvartálem o 0,3 procenta po stagnaci v prvním čtvrtletí. Meziročně stoupla o 0,6 procenta po růstu o 1,1 procenta za leden až březen. Údaje se týkají 20 zemí eurozóny. Chorvatsko se připojilo na přelomu roku.

Ze zemí, jejichž údaje má Eurostat k dispozici, ve srovnání s předchozím kvartálem nejvíce vzrostla ekonomika Irska (3,3 procenta), následovaná Litvou (2,8 procenta) a Slovinskem (1,4 procenta). Česká ekonomika stoupla o 0,1 procenta po nulovém růstu v prvním čtvrtletí.

Nejvyšší mezičtvrtletní pokles naopak zaznamenalo Polsko, a to o 3,7 procenta. Švédská ekonomika se snížila o 1,5 procenta. Pokles zaznamenaly také Estonsko, Itálie, Kypr, Lotyšsko, Maďarsko, Nizozemsko a Rakousko. Estonsko, Nizozemsko a Maďarsko splňují technickou definici recese, tedy zaznamenaly mezičtvrtletní pokles nejméně dva kvartály za sebou.

V meziročním srovnání nejvíce vzrostla ekonomika opět v Irsku (2,8 procenta) a Rumunsku (2,7 procenta). Nejvýraznější meziroční pokles zaznamenaly Estonsko (minus tři procenta) a Švédsko (minus 2,4 procenta). Česká ekonomika meziročně klesla o 0,6 procenta, horší výkon než Česko zaznamenaly ještě Malta a Polsko.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek