Prázdniny v Evropě: Skandinávské státy

Rádi byste do konce prázdnin ještě někam vyrazili? Máme pro Vás další díl série Prázdniny v Evropě, která čtenářům přibližuje různé evropské regiony a státy. Tentokrát se podíváme na Skandinávské státy, kterým se také někdy říká nordické. Všechny spojuje vyspělá ekonomika, jazyková a kulturní blízkost i podobné vlajky se skandinávským křížem. Dozvíte se základní informace o jednotlivých státech, jejich politickém systému, vztahu s EU, podmínkách vstupu do země nebo o památkách a místech, která stojí za to navštívit!

NORSKO

Země nespoutaných hor, fjordů, mytických trollů a bájných Vikingů. Norsko je ale také státem těžícím z rybolovu a ropy, objevené v 60. letech, a díky které má země značné příjmy. Pokud si kromě horské turistiky a pozorování polární záře potrpíte i na prozkoumávání cizí gastronomie, tato severská země pro Vás může být výzvou. V supermarketech zde běžně nakoupíte velrybí maso, oblíbené jsou také salámy z losa nebo soba. Odvážnější mohou ochutnat Fårikål (ovčí maso s rozvařeným zelím), Smalahove (vařenou ovčí hlavu) či Pinnekjøtt (velmi slané uzené jehněčí). Typickou norskou specialitou je také tzv. Brunost, hnědý sýr, který chutná po karamelu. U něj platí, že si ho buď oblíbíte, nebo si ho už nikdy znovu nedáte. Cestovatelé si z dovolené nejčastěji přivezou norský svetr, uzeného lososa či pivo Mack, jež pochází z nejseverněji položeného pivovaru na světě ve městě Tromsø.

Hlavní město: Oslo

Úřední jazyk: norština

Měna: norská koruna

Populace: 5 488 984

Občané ČR mohou vstupovat a pobývat na území Norska bez zvláštních omezení, a to pouze na základě platného cestovního dokladu nebo občanského průkazu. Pro pobyt delší než 3 měsíce je nutné nahlásit svůj pobyt na příslušném úřadu státní správy.

Norsko není členem Evropské unie, je ale součástí schengenského prostoru a díky dohodě o Evropském hospodářském prostoru je také součástí jednotného evropského trhu. Norsko má však vyjednánu výjimku na oblast zemědělství a rybolovu. Norové hlasovali o členství v EU již ve dvou referendech, poprvé v roce 1972 a podruhé v roce 1994, v obou případech se však v těsné většině vyslovili pro nepřipojení.

Norské království je konstituční monarchií. Současným panovníkem je od roku 1991 král Harald V., který je oficiální hlavou státu a je také v čele Norské církve. Zákonodárná moc je v rukou parlamentu Storting. Výkonnou moc má norská vláda v čele s předsedou, kterým je od roku 2021 Jonas Gahr Støre.

ŠVÉDSKO

Do Švédska si vždy přibalte pár vrstev oblečení navíc. Přibližně 15 % země se totiž nachází již za polárním kruhem a je to znát. Stejně jako v Norsku se zde dá pozorovat polární záře, můžete navštívit národní parky, které jsou téměř na každém kroku, či obdivovat nebývale velké množství jezer. Obyvatelé Švédska jsou na svou přírodu náležitě pyšní a o životní prostředí projevují velký zájem. Recyklují proto až 99 % veškerého odpadu. Kromě zimních sportů si ve Švédsku užijete i řadu hudebních festivalů. Jen pro připomenutí odtud pocházejí takové legendy jako ABBA nebo třeba Roxette.

O Švédsku se nějakou dobu mluvilo jako o průkopníkovi ve zkracování pracovní doby. Vybrané společnosti skutečně nějakou dobu testovaly 6 hodinovou denní pracovní dobu, která se však ukázala jako finančně neefektivní a od plošného zavedení se nakonec upustilo. Co se týče švédské gastronomie, tak nejde jen o masové koule, které známe z obchodního domu IKEA, ale Švédové jsou i milovníky sladkého pečiva. Jak si jinak vysvětlit, že kromě státních svátků mají také den zasvěcený skořicovým šnekům nebo vaflím?

Hlavní město: Stockholm

Úřední jazyk: švédština

Měna: švédská koruna

Populace: 10 481 937

Občané ČR mohou vstupovat a pobývat na území Švédsko bez zvláštních omezení, a to pouze na základě platného cestovního dokladu nebo občanského průkazu. Občané ČR, kteří budou ve Švédsku pobývat za účelem zaměstnání, podnikání, či dlouhodobého studia, budou vyzvání k registraci na Švédském daňovém úřadu (Skatteverket), resp. k získání švédského osobního čísla.

Švédsko je členským státem Evropské unie od roku 1995, součástí schengenského prostoru je od roku 2001. V Evropském parlamentu zasedá 21 švédských poslanců.

Švédské království je konstituční monarchií a zároveň parlamentní demokracií. V čele švédské vlády, která je orgánem výkonné moci, stojí premiér Ulf Kristersson. Zákonodárná moc je svěřena jednokomorovému parlamentu. Hlavou státu je král Karel XVI., který je v úřadu od roku 1973.

DÁNSKO

Dánsko je zemí historických měst, fascinující přírody, pohádek Hanse Christiana Andersena a stavebnic LEGO. Tato nejmenší severská země má údajně jedno z nejšťastnějších obyvatelstev světa, je známá vysokou životní úrovní, ale i poměrně drahými životními náklady. Pokud tedy do Dánska zavítáte jako turista, musíte se připravit na vyšší ceny téměř u všeho.

Dánové jsou známí striktním dodržováním pravidel, nejraději všude jezdí na kole a o jejich údajné náklonnosti k alkoholu se často polemizuje. V každém případě však v zemi mohou mladiství nakoupit alkohol již od 16 let, jeho konzumace v restauracích či barech je ale povolena stejně jako u nás až od 18 let. Tradiční pochoutkou je Smørrebrød – něco jako náš chlebíček, jehož základem je akorát tmavý žitný chléb s máslem, který je nejčastěji doplněn plátkem slanečka či nakládané zeleniny.

Hlavní město: Kodaň

Úřední jazyk: dánština

Měna: dánská koruna

Populace: 5 840 045

Občané ČR mohou vstupovat a pobývat na území Dánska bez zvláštních omezení, a to pouze na základě platného cestovního dokladu nebo občanského průkazu.

POZOR: Grónsko a Faerské ostrovy jsou sice autonomními součástmi Dánského království, nejsou však součástí EU a schengenského prostoru! Občané EU mohou na turistické cesty do 90 dnů cestovat bez víza s platným pasem (cestovat pouze na občanský průkaz MZV ČR nedoporučuje).

Dánsko je členem Evropské unie již od roku 1973, k schengenskému prostoru se připojilo v roce 2001. Země má však vyjednánu výjimku týkající se společné měny, nemá tudíž povinnost euro zavést.

Dánské království je konstituční monarchií se zastupitelským parlamentním systémem. V čele vlády stojí od roku 2019 premiérka Mette Frederiksen. Hlavou státu je královna Markéta II., která má formálně v rukou výkonnou moc, ale její role je především reprezentativní.

FINSKO

Finsku se přezdívá „země tisíců jezer“, ve skutečnosti jich tam najdete téměř 200 tisíc! Podobně to má Finsko i s ostrovy, těch tomuto severskému státu náleží skoro 180 tisíc. Jedná se také o zemi, která je proslulá svou saunovou kulturou. Za saunovými rituály míří turisté, ale i každý průměrný Fin má saunu přímo doma. Finsko je také známé vyspělým sociálním systémem a kvalitním školstvím. A lední hokej je tam snad ještě populárnější než u nás! Hlavním úředním jazykem je zde finština, která patří do malé skupiny ugrofinských jazyků a pro většinu Evropanů patří k těm nejméně srozumitelným.

Hlavní město: Helsinky

Úřední jazyk:  finština, švédština

Měna: euro

Populace: 5 631 751

Občané ČR mohou vstupovat a pobývat na území Finska bez zvláštních omezení, a to pouze na základě platného cestovního dokladu nebo občanského průkazu.

Finsko je členem Evropské unie od roku 1995, k schengenskému prostoru se připojilo v roce 1996 a o rok později se stalo také členem eurozóny.

Finsko je parlamentní republikou, kdy hlavou státu je prezident, kterým je od roku 2012 Sauli Niinistö. Prezident je ve Finsku volen na šestileté funkční období, současné hlavě státu vyprší druhý prezidentský mandát v roce 2024 a znovu již kandidovat nemůže. V čele vlády stojí ministerský předseda Petteri Orpo

ISLAND

Mezi Skandinávské státy se často řadí také Island přezdívaný jako „země ohně a ledu“, a to díky ledovcům a řadě aktivních sopek. Právě nespoutaná příroda je hlavním turistickým lákadlem. Cestovatelé míří nejčastěji za fjordy, vodopády, gejzíry či geotermálními prameny. Island ve velkém využívá svých přírodních zdrojů, domy jsou často vytápěny vodou z podzemních horkých pramenů a elektřiny se zde vyrobí tolik, že ji obyvatelé ani nezvládají všechnu spotřebovat. Náklady na energie jsou zde proto velmi nízké. Tradiční islandskou specialitou je žraločí maso, které se na několik měsíců zakopává do země, aby pořádně uleželo!

Hlavní město: Reykjavík

Úřední jazyk: islandština

Měna: islandská koruna

Populace: 372 520

Občané ČR mohou vstupovat a pobývat na území Islandu bez zvláštních omezení, a to pouze na základě platného cestovního dokladu nebo občanského průkazu.

Island není členem Evropské unie. Od roku 2009 byl kandidátskou zemí, v roce 2013 však byla přístupová jednání pozastavena, až nakonec Island svou žádost o členství v roce 2015 stáhnul úplně. Islandu a EU se dlouhodobě nedařilo dosáhnout dohody ohledně kvót v oblasti zemědělství a rybolovu. Island je však od roku 2001 součástí Schengenu.

Island je parlamentní republikou v čele s prezidentem Guðni Thorlaciusem Jóhannessonem. Prezident má omezené pravomoci, je volen na 4 roky, není zde však limit na opakované kandidatury. V čele vlády je nyní premiérka Katrín Jakobsdóttir.

Foto: Unsplash
Zdroj: Velvyslanectví norského království v Praze, MZV ČR, Norge.cz, europen-union.europa.eu, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek