Eurozóna se v červnu vrátila k obchodnímu přebytku, klesl dovoz z Ruska a Číny

Eurozóna se v červnu vrátila k velkému obchodnímu přebytku oproti podobně velkému deficitu obchodní bilance ve stejném období loni. Způsobil to především prudký pokles dovozu z Ruska a Číny. Vyplývá to z dnešní zprávy evropského statistického úřadu Eurostat. Neočištěný přebytek zahraničního obchodu 20 zemí platících eurem v červnu činil 23 miliard eur (554 miliard Kč) ve srovnání s deficitem 27,1 miliardy eur v červnu 2022.

Vývoz se meziročně zvýšil o 0,3 procenta. Dovoz se propadl o 17,7 procenta. Po očištění o sezónní výkyvy se přebytek obchodní bilance v červnu zvýšil na 12,5 miliardy eur z 0,2 miliardy eur v květnu. V dubnu byl obchod v deficitu, který činil 7,9 miliardy eur.

Za zlepšením obchodní bilance unijních zemí jako celku je především prudký pokles obchodního schodku s Ruskem v důsledku západních sankcí za válku na Ukrajině. Obchodní deficit s Ruskem se za prvních šest měsíců letošního roku snížil na 8,7 miliardy eur z 92,1 miliardy eur ve stejném období roku 2022. Bilance EU v obchodování s Ruskem bývala silně závislá na vývoji dovozu ruských energetických produktů, jako jsou ropa a zemní plyn. Rostoucí ceny těchto produktů přinesly EU v letech 2021 a 2022 výrazné schodky v obchodování s Ruskem.

S Čínou klesl obchodní deficit EU v první polovině roku na 148,7 miliardy eur ze 189,3 miliardy eur ve stejném období předchozího roku.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek