Prázdniny v Evropě: Pobaltské státy

Rádi byste do konce prázdnin ještě někam vyrazili? Máme pro Vás další díl série Prázdniny v Evropě, která čtenářům přibližuje různé evropské regiony a státy. Tentokrát se podíváme na (Po)baltské státy, které najdeme na východním pobřeží Baltského moře. Litvu, Lotyšsko a Estonsko spojuje společná historie, zahraniční spolupráce i členství v EU. Pojďte se s námi podívat, proč právě tyto země stojí za to navštívit!

LITVA

Země nekonečných rovin, tisíců jezer, hradů a barevných vesniček. Litva je největší z Pobaltských zemí a kromě návštěvy památek UNESCO je ideální destinací pro cyklovýlety. Velké množství značených cyklistických tras lemuje značné přírodní bohatství a řada národních parků. Turisté kromě hlavního města nejčastěji navštěvují Horu křížů, která je významným poutním místem s jedinečnou atmosférou. Litva má také přístup k moři a najdete zde dlouhé písečné pláže. Je zde ale velmi často větrno, podmínky ke koupání proto nejsou vždy ideální. Litva ovšem láká i na přívětivé ceny. Dovézt si odtud můžete například výrobky z jantaru, jelikož se tady nacházejí jedny z největších nalezišť na světě.

Hlavní město: Vilnius
Úřední jazyk: litevština
Měna:
euro
Populace:
2 857 279

Občané ČR mohou vstupovat a pobývat na území Litvy bez zvláštních omezení, a to pouze na základě platného cestovního dokladu nebo občanského průkazu.

Litva je členem Evropské unie stejně jako Česká republika od roku 2004. Od roku 2007 je rovněž součástí schengenského prostoru a od roku 2015 se zde platí eurem.

Litva je parlamentní republikou, v jejímž čele stojí prezident Gitanas Nausėda. Předsedkyní vlády je od roku 2020 Ingrida Šimonyté. Parlament (Seimas) je jednokomorový. Země je rozdělena na 60 samosprávných obcí s přímo volenými starosty.

LOTYŠSKO

Lotyšsko je prostředním z Pobaltských států, a to jak geograficky, tak i svou rozlohou. Bezesporu největším turistickým lákadlem je hlavní město Riga, které je zároveň největším městem Pobaltí a žije zde přibližně třetina z celkové populace země. Historické centrum Rigy se secesní výstavbou je zapsáno v seznamu památek UNESCO. Minout byste neměli ani barokní zámek Rundāle, kterému se přezdívá baltské Versailles. Země má za sebou, stejně jako ostatní Pobaltské státy, historii sovětské okupace, najdete zde proto mnoho tematických muzeí a většinou se v zemi také bez problému domluvíte rusky, přestože se nejedná o úřední jazyk. Zajímavostí je, že lotyšská státní vlajka je velmi podobná té rakouské. Liší se pouze odstínem červené barvy.

Hlavní město: Riga

Úřední jazyk: lotyština

Měna: euro

Populace: 1 883 008

Občané ČR mohou vstupovat a pobývat na území Lotyšska bez zvláštních omezení, a to pouze na základě platného cestovního dokladu nebo občanského průkazu.

Lotyšsko je členem Evropské unie stejně jako Česká republika od roku 2004. Od roku 2007 je rovněž součástí schengenského prostoru a od roku 2014 se zde platí eurem.

Lotyšsko je parlamentní republikou. Nový prezident Edgars Rinkēvičs má především reprezentativní úlohu a jmenuje předsedu vlády, kterým je aktuálně Arturs Krišjānis Kariņš. Země je od roku 2021 rozdělena na 36 krajů (velikostně odpovídají spíše našim okresům) a 7 státních měst, která mají vlastní samosprávu.

ESTONSKO

Estonsko je zemí plnou močálů, bažin a rašenilišť. Tím se ale rozhodně nenechte odradit! Přestože je Estonsko nejmenším z Pobaltských států, je zároveň tím ekonomicky nejvyspělejším. Země se může chlubit vysokou životní úrovní i velmi rozvinutou digitalizací státní správy. Údajně až 99 % všech úředních úkonů mohou Estonci vyřídit přes internet. Tento malý stát ovšem láká i na přírodu, 60 % rozlohy země zabírají lesy a najdete zde i několik národních parků (např. Lahemaa). Za návštěvu stojí historické centrum Tallinu a hradní vrch Toompea. Estonci ve svých národních jídlech často a rádi používají kopr, pokud tedy nepatříte mezi jeho příznivce, dejte si na to pozor!

Hlavní město: Tallin

Úřední jazyk: estonština

Měna: euro

Populace: 1 365 884

Občané ČR mohou vstupovat a pobývat na území Estonska bez zvláštních omezení, a to pouze na základě platného cestovního dokladu nebo občanského průkazu.

Estonsko je členem Evropské unie stejně jako Česká republika od roku 2004. Od roku 2007 je rovněž součástí schengenského prostoru a od roku 2011 je členem eurozóny.

Estonsko je parlamentní republikou. Hlavou státu je prezident Alar Karis. Současnou premiérkou země je Kaja Kallas, které je svěřena výkonná pravomoc v oblasti státní správy. Prezidenta volí parlament nebo sbor volitelů na 5 let. Parlament má 101 členů, kteří jsou voleni na 4 roky.

Zdroj: MZV ČR, europen-union.europa.eu, Euroskop.cz, lrv.lt, mfa.gov.lv
Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek