Tváře EU: Heidi Hautala, místopředsedkyně Evropského parlamentu

Přinášíme další díl „seriálu“ Tváře EU, který se tentokrát věnuje Heidi Hautale, místopředsedkyni Evropského parlamentu. Věděli jste, že založila první vegetariánskou restauraci v Helsinkách, nebo že se její jméno objevilo na černé listině Ruska, kam jí je zakázán vstup? Čtěte dál a dozvíte se více zajímavostí o jejím životě i kariéře v evropské politice.

Přehled

Heidi Hautala se narodila v roce 1955 ve finském městě Oulu. Je držitelkou magisterského titulu z oboru zemědělství a lesnictví.  Kromě finštiny Heidi ovládá angličtinu, švédštinu, němčinu, francouzštinu a trochu i ruštinu. Co se týče její kariéry, angažovala se ve finské a evropské politice. Mimo jiné patří mezi zakladatele první finské vegetariánské restaurace v Helsinkách, a zároveň byla redaktorkou v několika časopisech.

Finská politika

Ve finské politice působila Heidi jako poslankyně v parlamentu v letech 1991 – 1995 a poté 2003 – 2009. Následně během let 2011 až 2013 pracovala jako ministryně pro mezinárodní rozvoj a řízení státního vlastnictví. V roce 2013 na funkci rezignovala poté, co přiznala, že využila svého politického vlivu k tomu, aby přinutila společnost Arctia Shipping stáhnout svou stížnost na aktivisty Greenpreace, kteří obsadili dva její ledoborce.

V letech 2000 a 2006 kandidovala v prezidentských volbách, ale neuspěla.

Kariéra v EU

Heidi Hautala byla poprvé zvolena do Evropského parlamentu v roce 1995, kde působila dvě období až do roku 2003 a poté se navrátila do této instituce v roce 2009. Během těchto let předsedala Podvýboru pro lidská práva a zaměřovala se zejména na porušování lidských práv v Rusku. Od roku 2014 pracuje jako poslankyně bez přerušení až do současnosti. Mimo jiné působí od roku 2017 jako místopředsedkyně Evropského parlamentu.

V současnosti je členkou Výboru pro mezinárodní obchod a Podvýboru pro lidská práva. Působí také jako náhradní členka Výboru pro právní záležitosti. Kromě toho je členkou Delegace pro vztahy se zeměmi jihovýchodní Asie a Sdružení národů jihovýchodní Asie ASEAN (Brunej, Kambodža, Indonésie, Laos, Malesie, Myanmar, Filipíny, Singapur, Thajsko a Vietnam) a je náhradnice v delegaci ve Výboru pro parlamentní spolupráci EU-Rusko.

Heidi je součástí skupiny Zelených/ Evropské svobodné aliance.

Současná agenda a hlavní témata:

  • lidská práva
  • otevřenost
  • globální spravedlnost
  • ekologicky odpovědná legislativa
  • zakladatelka pracovní skupiny Evropského parlamentu pro odpovědné chování v podnikání, která zahrnuje řadu zúčastněných stran a poslanců z různých politických skupin

ZAJÍMAVOSTI

Založení vegetariánské restaurace

Hautala je jednou ze zakladatelů první vegetariánské restaurace ve Finsku, přičemž v době založení restaurace jí bylo teprve 18 let. Restaurace byla v provozu 25 let. Zároveň se před vstupem do politiky živila také pořádáním kurzů vaření vegetariánských pokrmů. 

Heidi na černé listině Ruska

V roce 2015 byl ze strany Ruska zveřejněn seznam 89 politiků a vojenských vůdců EU, kterým byl takto oficiálně zakázán vstup do Ruska. Údajně se jednalo o reakci na uvalení sankcí na Rusko kvůli ruské anexi Krymu. Jméno Heidi Hautala bylo tak jedním z 89 na černé listině.

„Samozřejmě mám za sebou dlouhou historii, kdy jsem byla po mnoho let v nemilosti Kremlu, což započalo po vraždě Politkovské v roce 2006, jelikož jsem tento čin kategoricky odsoudila." (pozn. Ruská novinářka a odpůrkyně putinovského režimu Anna Stěpanovna Politkovská byla dne 7. října 2006, v den Putinových narozenin, zastřelena ve výtahu svého domu v Moskvě.)

Heidi Hautala

Heidi Hautala v roce 2006 kritizovala Rusko a Vladimíra Putina za upadající demokratické standardy. Rusko dle ní představovalo bezpečnostní hrozbu kvůli přednímu postavení jako dodavatele energií.  Jednalo se o neobvyklé vyjádření pocházející z finské politiky, která byla v té době vůči Rusku velmi opatrná. Hautala byla dokonce premiérem za své vyjádření pokárána. Na to reagovala slovy „V parlamentu vždy existuje riziko, že budou vyjádřeny politické názory“.

Obvinění z proruské orientace

Europoslankyně Heidi Hautala byla v roce 2019 obviněna, že se snažila zmírnit rezoluci Evropského parlamentu navrhující zmrazení majetku a zamítnutí víz pro více než 30 ruských státních příslušníků, kteří byli podezíráni ze zapletení do smrti protikorupčního právníka Sergeje Magnitského. Proruský postoj však Hautala odmítla.

Můj postoj je zcela jasný: plně podporuji sankce EU kvůli porušování lidských práv v Rusku.

Heidi Hautala, 2019

Mezinárodní pracovní skupina pro environmentální důsledky války

Heidi Hautula je aktuálně také členkou nově vzniklé Mezinárodní pracovní skupiny pro environmentální důsledky války na Ukrajině. Součástí této skupiny je například také Andriy Yermak, vedoucí kanceláře prezidenta Ukrajiny, Margot Wallström, bývalá švédská místopředsedkyně vlády a ministryně zahraničních věcí, Mary Robinson, bývalá prezidentka Irska, Greta Thunberg, ekologická aktivistka a další. Pracovní skupina zasedala poprvé na konci června tohoto roku.

© president.gov.ua

"Je důležité, že prezident Zelenskyj mluví o ekocidě - záměrném masivním ničení životního prostředí, což je něco, co je třeba připomínat hned vedle genocidy. Je nutné, aby bylo Rusko pohnáno k odpovědnosti za oba tyto druhy válečných zločinů. (...) Hovoříme také s nejlepšími odborníky na udržitelný rozvoj, abychom vytvořili plán pro udržitelnou obnovu Ukrajiny po válce. "

Heidi Hautala

Sdílet tento příspěvek