Ministři obrany EU neformálně jednali o dlouhodobě udržitelné pomoci Ukrajině

Ve dnech 29. a 30. srpna se ve španělském Toledu uskutečnilo neformální zasedání ministrů obrany. Setkání se zaměřilo na diskuzi o dopadech ruské agrese vůči Ukrajině, další pomoci i bezpečnostní situaci v Africe a na západním Balkáně. Českou republiku zastupovala ministryně obrany Jana Černochová.

První neformální setkání Rady pro vnější vztahy po unijních prázdninách započalo v úterý 29. srpna večerní prohlídkou katedrály Nanebevzetí Panny Marie v Toledu. Ministři se následně během středečního zasedání věnovali nejprve tématu zajištění bezpečnostních záruk pro Ukrajinu s ohledem na pokračující ruskou agresi. Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov v úvodu informoval prostřednictvím videa zúčastněné ministry o současném stavu v zemi.

Nástrojem k zajištění udržitelné pomoci Ukrajině by mohl být asistenční fond pro Ukrajinu, jenž by byl vyhrazenou finanční obálkou Evropského mírového nástroje (EPF). Jeho záměrem je vyčlenění finanční podpory na pomoc Ukrajině ve výši několika miliard eur ročně v období 2024-2027. Fond by mohl pokrývat především zajištění dlouhodobých dodávek vojenského materiálu na Ukrajinu a náklady unijní mise EUMAM.

Vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell, který zasedání předsedal, rovněž informoval o stavu výcvikové mise ukrajinského vojenského personálu ozbrojenými silami členských států. Podle Borrella již výcvik absolvovalo celkem 25 000 ukrajinských vojáků.

„Ukrajina potřebuje dlouhodobou, stabilní a udržitelnou vojenskou podporu a tato naše pokračující podpora je nezbytná i pro protiofenzivu.“

Josep Borrell, Vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Zasedání pokračovalo diskuzí o regionálních a globálních dopadech ruské agrese vůči Ukrajině a současné situaci vojenské asistenční mise EU na podporu Ukrajiny (EUMAM). Jednání se uskutečnilo za přítomnosti generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga a náměstka generálního tajemníka OSN pro mírové operace Jean-Pierra Lacroixe. Ministryně obrany ČR Jana Černochová během svého vystoupení připomněla závazek České republiky k dlouhodobé podpoře Ukrajiny a přiblížila plán výcviku až 4 000 ukrajinských vojáků na našem území do konce letošního roku. Rovněž zmínila záměr pokračování v dodávkách těžké techniky a bitevních vrtulníků.

V neposlední řadě ministři jednali o dalších aktuálních otázkách, jako jsou vojenské mise a operace EU v Africe, které souvisejí se současnou nestabilní situací v Sahelu a rostoucím vlivem Ruska v oblasti. Ministři jednali o možnosti vzniku nového sankčního režimu, který by umožnil zavedení opatření proti organizátorům převratu v Nigeru. Tématem byla i bezpečnostní situace na západním Balkáně, např. pokračování mírové operace Althea, která zajišťuje vojenskou přítomnost členských států v Bosně a Hercegovině.

Zdroj a foto: Rada EU, Spanish Presidency

Sdílet tento příspěvek